latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:24 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Потписани међуполицијски споразуми о сарадњи у надзору границе

У Сарајеву је данас потписано пет међуполицијских споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе с циљем ефикаснијег спречавања илегалних миграција, саопштено је из Граничне полиције.

Потписивање споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе је услиједило након дуже иницијативе с циљем ефикаснијег одговора на проблем илегалних миграција у БиХ уз готово исцрпљене материјално-техничке и људске капацитете Граничне полиције која од 2017. године максималним ангажовањем спроводи појачане мјере на граници БиХ.

Споразуме је потписао директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић са замјеником шефа Полиције Брчко дистрикта БиХ Сеадом Јашаревићем, министрима унутрашњих послова Ливањског кантона Даринком Михаљевићем, Западно-херцеговачког кантона Здравком Борасом и Херцеговачко-неретванског кантона Слађаном Бевандом, те полицијским комесаром Посавског кантона Маријаном Микићем.

Споразумима је конкретизована подршка министарстава унутрашњих послова и Полиције Брчко дистрикта у ангажовању полицијских службеника који ће обављати послове надзора границе у координацији с припадницима Граничне полиције БиХ, на основу оперативних процјена и планова полицијске агенције на нивоу БиХ ради спречавања илегалних прелазака границе на угроженим подручјима.

Споразум са МУП-ом Унско-санског кантона биће потписан накнадно због службеног одсуства руководилаца Министарства.

У Сарајеву је одржан и радни састанак на тему модалитета ефикаснијег одговора на проблем илегалних миграција којем је, осим представника пет полицијских тијела, присуствовао и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

У саопштењу из Граничне полиције наводи се да су Ћулум и Галић прошле године потписали Споразум о пружању помоћи и оперативној сарадњи откад су, у складу са могућностима МУП-а Републике Српске, службеници укључени у надзор граничног појаса на источном и сјевероисточном дијелу БиХ.

Сви потписани споразуми предвиђају формирање и ангажман заједничких патрола на подручјима у надлежности наведених полицијских тијела, којим ће руководити полицијски службеници јединица Граничне полиције БиХ на локалном нивоу.

У саопштењу се подсјећа да у 2018. и 2019. години Граничној полицији подршку ангажманом полицијских службеника на граници пружају и Агенција за истраге и заштиту и Дирекција за координацију полицијских тијела, те да је због недостатка 400 полицијских службеника Граничне полиције БиХ неопходан ангажман већег броја полицијских тијела.

Уз подршку у ангажману полицијских службеника, за надзор границе неопходна је бројнија и софистициранија специјалистичка опрема, а посебно с повећањем броја полицајаца.