latinica  ћирилица
17/07/2019 |  07:44 | Аутор: Вечерње новости

Кузмић данас на операцији

Здравствено стање кошаркаша боље, али још сложено, заказана хируршка интервенција. Радиће се захват на горњој вилици како би се ријешио проблем са дисањем.

Иде набоље - општи је утисак љекара који у јединици интензивне неге брину о здравственом стању кошаркаша Црвене звезде и репрезентативца Огњена Кузмића (29), тешко повријеђеног у саобраћајној несрећи у недјељу ујутру надомак Бањалуке, одакле је послије указивања хитне медицинске помоћи у тамошњем Клиничком цетру, авионом транспортован у Београд.

И поред значајног побољшања у односу на дан раније, здравствено стање младог Кузмића је, како Новости незванично сазнају у Ургентном центру, и даље тешко, заправо како љекари кажу "сложено", због више удружених повреда: главе, прелома обје вилице и озбиљне поврде грудног коша, због које је усљед смањене функције плућа кошаркаш послије несреће прикључен на механичку вентилацију, односно респиратор.

- Функица плућа је знатно поправљена и Кузмић сада дјелимично самостално дише - незнанично је испричао један од љекара. - То, заправо, значи да га повремено скидамо са апарата за механичку вентилацију, па онда опет прикључујемо на реаспиратор, али се вријеме које самостално дише продужава, а скрађује механичка вентилација.

Млади кошаркаш је још у индукованој коми, у коју је уведен послије несреће у Клиничком центру Бањалука да не би трпио велике болове. Љекари су јуче, незванично се сазнаје, одлучили да у индукованој коми остане бар још данас, док не обаве захват на вилици.

- Кузмић има проблем са дисањем, и данас ће на операцију - речено је незванично у Ургентном центру. - Радиће се захват на горњој вилици. То је прилично сложен захват и зато је боље да Кузмић до његовог завршетка буде у индукованој коми.

И Цррвена звезда обавјештава јавност да је Кузмићево опште здравствено стање боље у односу на претходни дан, али и даље врло сложено.

- Звезда и овом приликом захваљује свим људима добре воље, клубовима, и свима који и даље исказују велику бригу за здравствено стање и опоравак нашег Огњена Кузмића - пише, између осталог, у саопштењу црвено-бијелих.