latinica  ћирилица
17/07/2019 |  12:36 | Аутор: СРНА

Босанчић: Све српске странке треба да подрже Додикову иницијативу

Генерални секретар Демократског савеза Боран Босанчић изјавио је данас да треба да буде постигнут широк консензус у Републици Српској у вези са иницијативом српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да буде одржана посебна сједница Народне скупштине Српске у вези са инфраструктурним пројектима у региону.
Боран Босанчић (Фото: srpskacafe.com) -
Боран Босанчић (Фото: srpskacafe.com)

- Та иницијатива је у складу са Уставом БиХ и неопходно је да буде утврђено да ли је повријеђен витални ентитетски интерес српског народа. Вјерујемо да ће у Народној скупштини бити изражена неопходна скупштинска већина како би та иницијатива добила подршку и били заштићени интереси српског народа у БиХ - истакао је Босанчић.

Он је истакао да је ово веома важно питање јер је изградња моста на Сави код Градишке већ годинама значајан пројекат за Српску.

- Вјерујем да ће бити постигнут широк консензус и ово треба да окупи све политичке партије са сједиштем у Српској. То је политичко питање од ширег националног интереса око којег ће се ујединити српске странке - каже Босанчић.

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прегласали су јуче на сједници Предсједништва српског члана Милорада Додика усвојивши са два гласа "за" и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, након чега је Додик најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће се на посебној сједници изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, посебно имајући у виду да је, након неколико година, јуче уговорена изградња моста на Сави у Градишци.