latinica  ћирилица
17/07/2019 |  12:46 | Аутор: СРНА

Павић: БиХ је мртвац који се вјештачки одржава споља

Политиколог Александар Павић изјавио је Срни да је јучерашње прегласавање у Предсједништву БиХ по питању Пељешког моста оголило колико је БиХ "мртвац који се вјештачки одржава споља" и оцијенио став српског члана Милорада Додика као подршку принципу три конститутивна народа која су равноправно представљена на нивоу БиХ.
Александар Павић (Фото: Спутњик) -
Александар Павић (Фото: Спутњик)

- Прегласавање по питању Пељешког моста у Председништву БиХ највише показује колико је накарадна чињеница да је /Жељко/ Комшић, иако изабран формално као представник хрватског народа, у ствари други муслимански представник у Председништву БиХ, и то је сад показао, а види се и цео аранжман у шта се БиХ претворила - наводи Павић.

Он истиче да се по овоме показује да централне институције уопште не изражавају вољу сва три народа, што се највише види по томе што више од девет мјесеци послије избора БиХ не може да има нови Савјет министара и не може да се формализује воља гласача изражена на изборима у октобру прошле године.

- Ово што је српски члан Председништва урадио, ја то сматрам најпре као изражавање подршке принципу три конститутивна народа која су равноправно представљена на нивоу БиХ и протест против Комшића, који је пројекат и који уопште не заступа већински интерес хрватског народа у БиХ - каже Павић.

Према његовим ријечима, добро у свему томе је што још постоји тај механизам за заштиту виталних интереса сваког од три народа, али, како напомиње то је ствар која је увијек подложна агресији управо због прегласавања.

Павић сматра да све то показује да је БиХ у ствари немогућа држава, и разлоге због којих се она и распала и утонула у грађански рат.

Он је указао да БиХ не може да функционише мимо неке веће државне заједнице, што је била Југославија, а да "ако није могла Југославија у великом да функционише, "Југославија у малом" може да функционише очигледно само уз спољни диктат и практично одсуство праве демократије.

- Тако да ћемо имати још овога, ово неће стати сад и док год постоји високи представник, док год се дозвољава неком Комшићу да буде изабран мимо воље народа који он треба да заступа, имаћемо све више оваквих ствари. Уопште БиХ је живи мртвац, који се вјештачки одржава споља" - закључио је Павић.

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прегласали су јуче на сједници Предсједништва српског члана Милорада Додика усвојивши са два гласа "за" и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, након чега је Додик најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће се на посебној сједници изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, посебно имајући у виду да је, након неколико година, јуче уговорена изградња моста на Сави у Градишци.