latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:08 | Аутор: СРНА

Стевановић: И опозиција да подржи заштиту виталног интереса

Замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић рекла је Срни да ће Клуб посланика те странке на сутрашњој сједници Народне скупштине Републике Српске подржати изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

- Сматрамо да је Додик правилно поступио и да ће његова одлука сутра бити потврђена - истакла је Стевановићева.

Она је додала да владајућа коалиција има двотрећинску већину за усвајање ове одлуке, али да очекује и подршку опозиције.

- Имамо 57 посланика када је ријеч о већини, 56 је потребно за усвајање ове одлуке, али и опозиција треба да се у том смјеру запита када је ријеч о виталним националним интересима и да покажемо право јединство и подршку предсједавајућем Предсједништва БиХ - рекла је Стевановићева.

Она је додала да није добро да се у Предсједништву БиХ настави са праксом прегласавања.

- Очекујем да ће до октобра бити формиран Савјет министара након конгреса СДА. Мислим да је то главна препрека његовом формирању - оцијенила је Стевановићева.

Она је додала да изборни побједници у ентитетима, а не губитници, треба да формирају власт на нивоу БиХ.

Предсједништво БиХ јуче је са два гласа за /чланова Жељка Комшића и Шефика Џаферовића/ и једним гласом против /предсједавајућег Додика/ усвојило закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

Српски члан Предсједништва Додик је, у складу са Уставом БиХ, покренуо питање заштите виталног интереса Републике Српске у складу са роковима прописаним Уставом.

Према Уставу, члан Предсједништва који није сагласан са одлуком те институције, може да је прогласи деструктивном по витални интерес ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана по њеном усвајању.