latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:26 ⇒ 19:49 | Аутор: Независне

Цијела Бањалука би могла остати у мраку

Ако постојеће двије велике трафо-станице у граду откажу, Бањалука би могла остати у мраку.
Трафо станица - Фото: РТРС
Трафо станицаФото: РТРС

На ово је јуче упозорио Радован Вишковић, премијер Републике Српске, говорећи за Н1 о проблемима у Електропреносу БиХ, у чијој су надлежности ове двије велике трафо-станице у Бањалуци.

- Ове двије трафо-станице у Бањалуци могу у сваком моменту отказати, што би значило мрак за овај град - нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, проблеми у вези с блокадом око 170 милиона КМ у овом предузећу више су него алармантни за сва три народа и оба ентитета, а могли би бити и кобни за градове као што је Бањалука.

- Тамо лежи око 170 милиона КМ већ 18 мјесеци. То се нигдје не улаже. То нису паре за буџет, то су паре за инвестиције - рекао је Вишковић.

Истакао је да би, ако се данас тај новац не улаже, посљедице на дотрајалој енергетској мрежи могле бити видљиве већ за шест мјесеци, јер је у неким мјестима доведена до засићења, а као примјер за то је навео Бањалуку.

- Застој који се десио с тим инвестицијама затекао је Бањалуку, која је требало да гради нову трафо-станицу. Све процедуре су биле спроведене и таман кад је требало да почне да се гради настао је застој и већ 18 мјесеци ништа - изјавио је Вишковић.

Додао је да постојеће двије станице у граду раде у вршном оптерећењу, што значи да сваки нови производни и било какав други погон у граду, ако би се поштовале процедуре, не би могао добити сагласност за прикључење на енергетску мрежу.

- Управа компаније Електропренос БиХ а.д. Бањалука у ранијим планским актима због повећања конзума планирала је изградњу нове трансформаторске станице ТС 110/x кВ Бањалука - истакли су у Електропреносу БиХ.

Додали су да је 2017. године припремљена тендерска документација за објаву.

- Међутим, члан Скупштине акционара из Федерације БиХ је наредио да се зауставе све инвестицијске активности, па тако и ова. Ако у будућности не дође до изградње нове трансформаторске станице могло би доћи до потешкоћа у напајању тог конзумног подручја - рекли су у Електропреносу БиХ.

У Градској управи су рекли да се надају да ће предузеће Електропренос БиХ што прије нормализовати свој рад.

- Очекујемо да ово предузеће што прије почне да функционише у пуном капацитету, јер инвестиције и улагања у мрежу не би смјеле зависити од воље појединаца - рекао је Срђан Амиџић, замјеник градоначелника.

Према попису из 2013. године, Бањалука има 180.053 становника.