latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:59 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Петковић: Прегласавање у Предсједништву БиХ - лоша пракса

Када је у питању заштита виталног националног интереса, коју је у НСРС затражио предсједавајући Предсједништва Милорад Додик, постављена је погрешна теза јер у Уставу БиХ стоји да уколико је нека одлука, којом је неки члан Предсједништва прегласан, штетан за ентитетски интерес, он може поднијети захтјев за одлучивање, рекао је потпредсједник НСРС Милан Петковић за РТРС.

- Овдје се не говори о виталном националном интерсу, већ о ентитетском интересу територије са које је он изабран - рекао је потпредсједник НСРС Милан Петковић.

Петковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТРС, додао да се овдје не ради о заштити српског националног интереса, већ о интересу Републике Српске.

У том случају Парламент Републике Српске данас може да усвоји изјаву члана Предсједништва Милорада Додика и да прогласи штетном по Српску одлуку Предсједништва БиХ или да је не усвоји, чиме ће она ступити на снагу, рекао је Петковић и нагласио да у посљедњем случају није само прегласан предсједавајући Додик, већ и 320.000 гласова из Републике Српске које је добио на изборима.

- Овдје није прегласан ни Србин, ни Милорад Додик, већ већина из Републике Српске која има свог представника у Предсједништву БиХ - рекао је Петковић.

Када је у питању изградња Пељешког моста, он је нагласио да улазимо у отворен и беспотребан сукоб са чланицом ЕУ - Хрватском, јер је изградња тог моста почела, како је рекао, много раније.

- Расправе о изградњи моста су почеле прије 12 година, и ми данас опет имамо накнадну памет и доносимо закључке којима улазимо у сукоб са Хрватском. Не може интерес Српске бити да се уђе у сукоб са сусједном државом - нагласио је Петковић.

Додао је да је прегласавање у Додика у Предсједништву БиХ лоша пракса.