latinica  ћирилица
18/07/2019 |  11:29 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Парламент Српске потврдио Додикову изјаву (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске потврдила је изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, да је по виталне интересе Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац. Додик је добио двотрећинску већину у Парламенту.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

22.21 - Парламент Српске потврдио је Додикову изјаву. Од 72 присутна посланика, за одлуку о потврђивању изјаве гласало је 60 посланика, против је било шест и исто толико било је уздржаних.

То значи да је оспорена одлука Предсједништва БиХ о обустављању изградње моста Пељешац, која је донесена прегласавањем Додика, од друга два члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића. Та одлука Предсједништва неће ступити на снагу.

Уз ову одлуку, са 60 гласова усвојени су закључци клубова посланика Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза, Социјалистичке партије, Партије демократског прогреса, Демократског савеза - ДЕМОС, Народног демократског покрета и Уједињене Српске у којима НСРС тражи од свих представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на свим отвореним питањима између Републике Српске, БиХ и Хрватске, попут одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори и утврђивања граница на ријеци Уни и гаранције да ће мост на Сави бити завршен у предвиђеном року.

Народна скупштина тражи од српских представника на свим нивоима у институцијама БиХ да одбију парцијално рјешавање питања граница са Србијом и Хрватском.

Парламент Српске поздравља рјешавање свих граничних спорова БиХ са Србијом и Хрватском и захтијева ратификацију Споразума о граници са поменутим државама искључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ.

Усвојен је и Закључак Клуба ПДП-а којим се од руководства Народне скупштине тражи да покрене поступак формирања посебног радног тијела НСРС који ће имати задатак да заједно са представницима Срба у Хрватској дјелује на испуњавању захтјева према институцијама Хрватске, а у циљу побољшања положаја Срба у Хрватској и о томе информише Парламент.

На посебној сједници разматрано је питање заштите виталног интереса Српске које је, у складу са роковима прописаним Уставом, покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након што су друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласавањем 16. јула донијели закључак да се Хрватска позове да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеше сва отворена питања приступа БиХ отвореном мору.

Послије Одлуке Народне скупштине, како је прописано Уставом БиХ, оспоравани Закључак Предсједништва неће имати ефекта, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Након гласања о апсолвираном дневном реду, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је пету посебну сједницу.

22.15 - Закључена расправа, након петоминутне паузе слиједи изјашњавање о апсолвираној тачки.

Додик је предложио посланицима да подрже његову иницијативу, односно приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

22.10 - Предсједник Клуба НДП-а Драган Чавић рекао је да се не смије дозволити да се питање границе са Хрватском рјешава парцијално, због чега подржава покретање питања виталног ентитетског интереса.

Он је рекао да је сигуран да ће, нажалост, бити још оваквих сједница, познавајући друга два члана Предсједништва.

Члан Посланичке групе "Заједно за БиХ" Сенад Братић рекао је да није за то да неко некога прегласава, али да не сматра да је повријеђен витални интерес Српске, јер од 2007. године није мијењан став Предсједништва БиХ да се треба заштитити територијално море БиХ и питање приступа отвореном мору.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да га не занима хрватски интерес у изградњи Пељешког моста, али да се мора имати на уму шта ће бити са изградњом моста у Градишци.

Предсједник Клуба посланика Социјалистичке партије Максим Скоко рекао је да ће Клуб СП-а у пуном капацитету подржати изјаву српског члана Предсједништва БиХ.

Предсједник Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да се не смије дозволити прегласавање у Предсједништву БиХ, јер се тиме нарушава концепт БиХ.

Предсједник Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да закључак Предсједништва БиХ представља личну политику Бакира Изетбеговића која је заробила цијелу БиХ.

Шеф Клуба Клуба посланика СДС-а Недељко Гламочак оцијенио је да је ово "скретање пажње са тешког економског стања, уз нуђење лажног патриотизма".

19.55 - Премијер Српске Радован Вишковић поручио је да је прегласавање недопустиво.

19.40 - Посланицима се обратио предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић. 

Он је рекао да свако прегласавање између представника три народа никада у БиХ није донијело ништа добро, нагласивши да се заштитом виталног интереса Српске штите интереси не само Срба, већ свих грађана Српске која је ентитет у БиХ.

19.25 - Посланицима се обратила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Она је рекла да подржава захтјев српског члана Предсједништва БиХ и да је против прегласавања.

19.18 - Сједница је настављена.

19.02 - У НСРС је у току петоминутна пауза.

Прије паузе, српски члан Предсједништва БиХ је поручио да се Република Српска, одржавањем коректних односа са Хрватском, може борити и допринијети бољем положају Срба у тој земљи.

Додик је констатовао да у Републици Српској постоји потпуна фискална стабилност, те да је Република процентуално на нивоу најмање задужених ентитета у региону.

Полемишући са опозиционим посланицима, Додик је рекао да је реализовани ауто-пут од Бањалуке до Добоја велика и значајна капитална инвестиција, те да Српска даљом изградњом путне инфраструктуре жели да се повеже и са Бијељином, па даље према Србији.

17.00 - Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да би у договору са предсједником Републике и Владом Српске у септембру требало да буде понуђен цјеловит план за стимулисање младих да остану и раде у Српској.

- Једна од мјера биће да се сваком новом брачном пару додијели кредит од 30.000 КМ и да им се отпише трећина када се им роди прво заједничко дијете, ако добију двоје дјеце отписаће им се двије трећине, а ако се у тој породици роди троје дјеце да се кредит у цијелости отпише - рекао је Додик.

18.00 -  Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о виталном ентитетском интересу Српске настављена је након паузе.

17.40 - Клуб посланика ПДП-а затражио паузу од сат времена. Потпредсједница НСРС одобрила паузу од 15 минута

17.30 - Након паузе, почела сједница НСРС.

16.00 - У Народној скупштини Републике Српске пауза до 17.30

15.45 - Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је да у политици треба градити мостове добросусједства и да свађе никоме нису донијеле добро.

- А, поготово на Балкану. Није само у питању мост, већ и регионални односи, будућност и суживот на овим просторима - рекао је Бундало и најавио да ће ПДП подржати изјаву предсједаваћег Предсједништва БиХ Милорада Додика када је ријеч о заштити виталног интереса Републике Српске.

15.25 - Најважнији интерес Срба у Републици Српској је што више Српске, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је, током расправе о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва, навео да је једина компанија из Српске која може радити међународне послове Интеграл инжењеринг Слободана Станковића.

Додик је у реплици нагласио да када би у Српској владала диктатура, посланици попут Драшка Станивуковића, који се фотографисао са окорјелим криминалцима - браћом Ћулум, не би смјели проговорити.

Он је рекао да власт у Републици Српској чини напоре да побољша живот у Српској, од улагања у здравство, до стварања услова за повећање плата и пензија.

- Боримо се да Република Српска буде држава - нагласио је Додик.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица оцијенио је током расправе да је витални интерес Републике Српске повријеђен закључком за који су гласали чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, а предсједавајући Додик био против.

15.09 - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је током расправе да ће актуелни градоначелник Бањалуке Игор Радојичић бити поново кандидат за ту позицију.

14.05 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да треба рјешавати сва важна питања за српски народ и истакао да он штити виталне интересе Српске по Уставу БиХ, те да је циљ да Срби у БиХ не буду мајоризовани.

- Ми овдје не говоримо о хрватским, већ о нашим интересима - рекао је Додик реплицирајући посланику СДС-а Небојши Вукановићу.

Додик је поручио да је Вукановић раније био савјетник важног човјека у БиХ и да се сада види како је завршила та политика која је у Сарајеву девастирала положај Српске у БиХ. 

Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да ће ова странка увијек бити против прегласавања српског члана Предсједништва.

13.30 - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се сваким прегласавањем у Предсједништву руши консензус, без којег нема БиХ јер она постоји као дејтонска творевина или је неће бити.

12.55 - Додик је изјавио да данашња посебна сједница представља афирмацију интереса и права Српске, поготово када дође до прегласавања, те истакао да ће увијек користити право заштите виталног ентитетског интереса ако буде угрожен.

- Народна скупштина је мјесто наше заштите, а не институције БиХ. Први пут користим право заштите виталног ентитетског интереса и увијек ћу га користити ако буде угрожен - поручио је Додик.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Подсјећамо, Додик је покренуо иницијативу након прегласавања од друга два члана Предсједништва, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. 

У материјалима за данашњу сједницу образложен је Додиков став да би Џаферовићевим и Комшићевим оспоравањем изградње Пељешког моста, Хрватска повукла свој потпис из Споразума о изградњи моста на Сави, који је потписан два сата прије прегласавања у Предсједништву.

Додик истиче да се тако индиректно жели угрозити тај пројекат, и у томе види повреду виталног националног интереса Републике Српске.

Очекује да народни посланици подрже његов став, према којем Српска није за парцијална и дневнополитичка рјешења отворених питања са сусједима. Сматра да су одлуком, у којој је прегласан, занемарена друга питања попут границе код Костајнице, границе са Србијом.

Сматра да је угрожен и интерес БиХ, јер је Пељешки мост пројекат иза којег је стала Европска унија која га у великој мјери суфинансира.