latinica  ћирилица
18/07/2019 |  11:37 | Аутор: Независне

Казне за неиздавање рачуна и до 16.000 КМ

Нови и знатно строжи Закон о фискалним касама Републике Српске јуче је ступио на снагу, што значи да инспектори Пореске управе Републике Српске неиздавање фискалних рачуна кажњавају по новим правилима и казнама, које се крећу и до 16.000 марака.
Пореска управа РС - Фото: РТРС
Пореска управа РСФото: РТРС

То је максимална казна за правна лица, док минимална износи 8.000 КМ. Када су предузетници у питању, казне износе од 4.000 КМ до 8.000 КМ, док ће се одговорно лице у правном лицу кажњавати у износу од двије до четири хиљаде марака.

Ако се казна не плати на вријеме, тачније у року од три дана, пословни објекат ће бити затворен на 30 дана. У случају да се исти прекршај понови у току годину дана, казна је дупло већа и у новцу и у броју дана забране рада.

Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, каже за "Независне" како циљ Управе и државе није да се кажњавају порески обвезници, него да они уђу у легалне токове, да се смањи сива економија и нелојална конкуренција.

Додаје како је пословна заједница захтијевала веће новчане казне, а блажу казнену политику када је затварање локала у питању.

- Законодавац је уважио те захтјеве па им је остављена могућност да казну плате у року од 72 часа како се не би ишло у забрану обављања дјелатности - појаснио је Маричић.

С обзиром на то да су казне веома високе, у јавности се појавио и страх од евентуалне појаве корупције. Маричић је позвао све грађане, али и привреднике, да то пријаве или Управи или органима унутрашњих послова.

- То је прави начин да заједно са грађанима и пореским обвезницима станемо у крај таквим појавама ако оне постоје - закључио је он.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука, каже како су казне превисоке.

- За једну малу трговину толика новчана казна ће аутоматски значити и катанац на врата. Међутим, већина радњи, бар у Бањалуци, увијек издаје рачуне, тако да се код нас трговаца то неће толико негативно одразити - казао је Марјановић.

Влада Републике Српске очекује значајне приливе у буџет по овом основу.

- Уколико се прихвати претпоставка да ће већина обвезника радије прихватити плаћање новчане казне и то у року од 72 сата, те да је до сада новчана казна била 1.000 КМ, односно 500 КМ за предузетнике, као и да је број пореских обвезника којима је у 2018. години изречена мјера забране обављања дјелатности био 517, може се очекивати оквирни раст прихода од новчаних казни око 1,2 милиона КМ на годишњем нивоу - наводи се у приједлогу закона.

Такође, очекује се да приједлог закона позитивно утиче на поштовање закона од стране свих привредних субјеката и једнообразно понашање на тржишту, те да дође до смањења сиве економије кроз смањења неевидентираног промета.

Инспектори Пореске управе Републике Српске у првој половини ове године извршили су 1.801 контролу евидентирања промета преко фискалних каса и у 802 случаја утврђене су неправилности због чега су издата 872 прекршајна налога и изречене казне у висини 610.000 КМ.