latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:19 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Цвијановићева изразила саучешће породици академика Хајдина

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је данас телеграм саучешћа породици преминулог академика Николе Хајдина и Српској академији наука и уметности..
Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

- Са искреним саосјећањем и дубоким поштовањем, породици Хајдин, САНУ и свим поштоваоцима лика и дјела Николе Хајдина, упућујем изразе најискренијег саучешћа. Одлазак академика Хајдина, чувеног српског инжењера и великог мостоградитеља, ненадокнадив је губитак, не само за његову породицу и САНУ, већ и за цјелокупну научну и стручну јавност - наводи се у телеграму саучешћа предсједнице Српске.

Академик Никола Хајдин преминуо је јуче у Београду у 96. години. Чувени српски инжењер, мостоградитељ и дугогодишњи предсједник САНУ Никола Хајдин рођен је 4. априла 1923. године у Врбовском у Краљевини СХС /данашња Хрватска/.

Хајдин је за дописног члана САНУ изабран 1970, а за редовног 1976. године.

Потпредсједник САНУ био је од 1994. до 2003. године, а предсједник у три мандата - од 2003. до 2015. године.

Био је професор Грађевинског факултета у Београду, али и гостујући професор на Савезној високој школи /ЕТХ/ у Швајцарској и инострани члан неколико академија - Словеначке академије знаности и умјетности, Националне академије Атине, Европске академије наука, умјетности и литературе са сједиштем у Паризу, Европске академије наука и умјетности са сједиштем у Салцбургу и Европске академије наука у Лијежу, као и члан бројних стручних удружења и комитета.

За почасног доктора Националног техничког универзитета Атине изабран је 2000. године.