latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:36 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ је дејтонска творевина или је неће бити (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се сваким прегласавањем у Предсједништву руши консензус, без којег нема БиХ јер она постоји као дејтонска творевина или је неће бити.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је рекао да доношење закључка о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, који су подржали чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, не доприноси развијању добросусједских односа, наноси штету финансијеру и извођачу радова и крњи углед БиХ.

- Овдје је потребно нагласити да се, уколико је било бојазни да изградња Пељешког моста угрожава интерес БиХ, о томе морала постићи сагласност прије него што је отпочела изградња моста, а не сада када је мост већ у поодмаклој фази изградње - рекао је Додик обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине.

Он је додао да се на овај начин доводи у питање спровођење и других пројеката, као и бројне активности у вези са другим питањим попут границе код Костајнице, па и изградњом моста на Сави код Градишке, који представља пројекат од стратешког, виталног значаја за Републику Српску.

- Република Српска води одговорну и рационалну политику и није спремна да, без јасног упоришта и озбиљног сагледавања евентуалних посљедица рјешења на које пристаје, угрожава добросусједске односе, нити да доноси било какве одлуке на штету својих грађана и институција - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако се жели отворено и одговорно радити и сарађивати у БиХ и са сусједним државама у пројектима од великог економског, инфраструктурног и безбједносног садржаја, онда се треба одмакнути од уских и једностраних наводно националних интереса, какви су садржани у закључку који су изгласала два члана Предсједништва БиХ.

- Притом је за њих гласао и хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић, несумњиво изабран гласовима бошњачких бирача, који су му дали више гласова него номинално бошњачком члану Шефику Џаферовићу - додао је Додик.

Он је поручио да нема ни среће нити напретка ни за кога у БиХ као тронационалној земљи, ако се покушавају наметати одлуке политичких представника једног народа другим народима и додао да су то годинама су чинили високи представници и ОХР испуњавајући жеље бошњачких структура за стварањем унитарне БиХ.

Додик је рекао да је такве противправне одлуке потврђивао Уставни суд БиХ тако што су судије из реда Бошњака и три стране судије прегласавале судије из реда Срба и Хрвата.

- Стварање таквог неуставног и накарадног антидејтонског система водило је БиХ у све већу нестабилност и кризу и удаљавало од пријеко потребног помирења и међунационалног повјерења. Приближавамо се тридесетој годишњици завршетка рата у БиХ, а живимо у сталном трвењу и покушајима мајоризације Бошњака над Србима и Хрватима - рекао је Додик.

Он је навео да то да су неостварени ратни циљеви, одавно прокламовани Исламском декларацијом Алије Изетбеговића, потврђује и констатација бившег поглавара Исламске заједнице Мустафе Церића да су "сви народи распадом Југославије добили своје државе, осим Бошњака".

- То значи да за Бошњаке дејтонска БиХ није прихватљива, већ сталним дјеловањем треба отимати надлежности Републици Српској и неуставно преносити на ниво БиХ, истовремено одузимајући право на равноправност Хрватима у Федерацији БиХ која је првобитно настала као муслиманско-хрватска Федерација на паритетном одлучивању - рекао је Додик.

Он је додао да је у свакој вишенационалној држави највећу одговорност за међунационалне односе има најбројнији народ, у овом случају Бошњаци.

- Није разумно очекивати од Срба и Хрвата да прихватају отимање својих права потврђених међународним Дејтонским споразумом и да се мире са тим - нагласио је Додик.

Он је рекао да су у вријеме огромне и правно неутемељене моћи високих представника Волфганга Петрича и Педи Ешдауна, они мијењали уставе ентитета, измишљали неуставни Суд и Тужилаштво БиХ, потпомогнути дијелом међународне заједнице оснивали бројна неуставна министарства и установе на нивоу БиХ, смјењивали демократски изабране функционере, што је за посљедицу имало продубљивање подјела и онемогућавање било каквог напретка БиХ.

- Сада то долази до изражаја јер је БиХ заглављена болесним амбицијама бошњачке стране да наметне своју вољу другима, као да се у међувремену није ништа промијенило у међународним односима. Зато политичко Сарајево стално прозива немоћног Инцка да "ради свој посао" - рекао је Додик.

Он је поручио да су прошла времена наметања бошњачке истине о грађанском рату у БиХ, а да сви остали морају да ћуте.

- Нема више ћутања јер вријеме пролази због нечије блиндиране памети која још живи у прошлом рату, призивајући нове сукобе. БиХ може постојати и опстати као дејтонска творевина или је неће бити. Чини се да сваким даном уз дјеловање бошњачких представника и политичког Сарајева, БиХ иде ка неповратном путу престанка - нагласио је Додик.

Он је рекао да притом рата неће бити, али неће бити ни БиХ, ако изборни побједници и легитимни представници Срба и Хрвата не буду у могућности да спроводе демократску вољу та два народа.

- Предмет данашњег засједања Народне скупштине је моје противљење доношењу закључка од стране друга два члана Предсједништва БиХ у вези са изградњом Пељешког моста. Треба имати у виду да подршка изградњи тог моста долази и од ЕУ чији је члан Хрватска, а БиХ има Споразум о придруживању. То овом инфраструктурном објекту даје значај који превазилази државне границе и кратковиде политичке размирице - нагласио је Додик.

Он је поручио да је несумњиво витални интерес Републике Српске поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ као његовог Анекса четири.

- Иако се закључак не односи на дио територије БиХ који се налази у Републици Српској, ово питање није могуће парцијално третирати јер ће се оно засигурно одразити и на сва друга питања односа са сусједним земљама, а која ће у великој мјери бити везана за кључне теме и стратешке пројекте од значаја за Републику Српску - оцијенио је Додик.

Он је рекао да, имајући у виду све наведено, јасно да би ступање на снагу закључка битно угрозило виталне интересе Републике Српске.

- Због тога вас све, уважене народне посланике, позивам да потврдите достављену Изјаву о проглашењу Закључка о прихватању Званичног става БиХу вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац од стране Републике Хрватске, штетним по витални интерес Републике Српске, чиме ће бити спријечено ступање на снагу оспореног Закључка Предсједиштва БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да треба уважити чињеницу избора Српске за војном неутралношћу, те да је за Српску неприхватљиво формирање мигрантских центара на њеној територији.

Додик је рекао да сва отворена питања БиХ са Хрватском, међу којима су и она о одлагању радиоактивног отпада на Трговској Гори, границе, имовине предузећа из БиХ на мору и слично, треба ријешити међусобним дијалогом како би се дошло до коначног споразума.

Додик је поновио да је битно развијати добросусједске односе.

- Поновићу, сваким прегласавањем у Предсједништву које нећу никада ни о било ком питању дозволити, руши се консензус. Без консензуса нема БиХ. БиХ постоји као дејтонска творевина или је неће бити - поручио је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Увијек ћу штитити витални интерес Српске (ФОТО)