latinica  ћирилица
18/07/2019 |  14:11 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Мектић: ЕУ условљава давање новца за рјешавање мигрантске кризе

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је данас у Сарајеву да су му саговорници из ЕУ рекли у Бриселу да је Унија спремна да, без ограничења, пружи финансијску подршку БиХ у рјешавању мигрантске кризе, али под условом да она буде равномјерено распоређена на простору цијеле БиХ и да буде ојачана улога Оперативног штаба за питања миграција.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре изјавио да је ЕУ спремна да из европских фондова трансфер новца врши директно на институције БиХ, а не као до сада преко посредника.

- ЕУ је рекла да је спремна да финансијски подржи све разумне и оправдане пројекте који се тичу рјешавања питања статуса миграната у БиХ - истакао је Мектић.

Он је навео да му је на састанко речено да је ЕУ спремна да изврши и политичке притиске, не могавши да прецизира шта су под тим мислили.

- ЕУ хоће јасну, прецизну и ефикасну улогу Оперативног штаба за питања миграција који може да доноси одлуке и управља процесом миграција. Ја ћу отворити процес реформе тог оперативног штаба како би то тијело доносило одлуке - најавио је Мектић.

Он тврди да на састанку није било ријечи о било каквом прихватном центру у Републици Српској, али је навео да ће се тражити још једна локација на простору БиХ и да је он већ сам у некој причи са невладином организацијом "Емаус" из општине Добој Исток да то буде у тој општини.

Мектић је изјавио да је саговорницима из ЕУ рекао да БиХ ни по коју цијену не жели да буде "хот-спот" земља гдје ће мигранти долазити, а да се успостављају чврсте баријере да не могу да иду даље из БиХ.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и о ситуацији у Унско-санском кантону /УСК/ гдје је доласком миграната број почињених кривичних дјела порастао за 300-400 одсто.

Он сматра да су постојећи прихватни центри "Бира" и "Мирал" велики хуманитарни и безбједносни проблем и да ће они бити измјештени у један нови прихватни центар на подручју УСК.

Мектић је саопштио да је замолио да ЕУ пошаље једног или више техничких експерата путем којег би БиХ имала директну комуникацију са Бриселом.

Он је рекао да Предсједништво БиХ не расправља озбиљно о мигрантској кризи.

- Њих није брига за мигрантску кризу. То је политичка манипулација - тврди Мектић, који је и ову конференцију за медије искористио за напад и да упути погрдне ријечи на рачун РТРС-а и његових новинара.