latinica  ћирилица
18/07/2019 |  14:20 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Дрецун: Приштина посјету Макрона Србији доживјела као велики ударац

Милован Дрецун, предсједник Одбора за КиМ Скупштине Србије, коментаришући најновију изјаву премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја, каже да његова реакција показује колико је за њих болно јачање односа Србије и Француске.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

- Очигледно је да је Приштина посјету француског предсједника Макрона, једног од најутицајнијих европских лидера, Београду доживјела готово трагично и као велики ударац. Свако јачање Србије на међународном плану, свако јачање наших билатералних веза, изградња партнерства са најутицајнијим западним земљама које су и чланице Савјета безбједности не иде у прилог Прштини зато што крњи њихов међународни положај и покушај да стекну пуни међународни капацитет – рекао је Дрецун за ТВ Пинк.

Како каже, лако је играти на стереотип који је присутан и да се иза свега види неки тајни утицај Русије.

- Сада поједини политичари у региону желе да изграде своју позицију и добију подршку запада тако што свуда виде неки руски утицај...Тако је и Харадинај више пута говорио да су они посљедњи бедем одбране од руског утицаја на Балкану. Сада се ситуација мијења, долази један западни предсједник, веома утицајан који има своју визију како треба да изгледа Европска унија, да треба да се позиционира као посебан пол свјетске моћи - рекао је Дрецун.

Додаје да не треба заборавити да је Француска земља која је учествовала у стварању "лажне државе Косово", као и да су учествовали у припремама у злочиначком бомбардовању Србије.

- Француска је признала Косово и као држава нису промијенили тај став. Значајно је то што је Француски предсједник у Београду рекао да косметски проблем треба да се реши компромисом и то потенцирао - навео је Дрецун.

Наглашава да је став Француске сада ближи ставу САД и америчког предсједника Доналда Трампа да рјешење косовског питања треба да буде обострано прихватљиво.

Став Француске је, наглашава, сада другачији од ригидног њемачког става који само очекује да Србија призна Косово као независну државу.