latinica  ћирилица
18/07/2019 |  16:00 | Аутор: СРНА

Вучић - Макрон: ЕУ да промовише регионално повезивање кроз инфраструктуру

Француска и Србија подвлаче значај за ЕУ да промовише одрживо регионално повезивање засновано на квалитетним инфраструктурним пројектима у Србији и на Балкану, наведено је у данас објављеној заједничкој изјави предсједника Србије Александра Вучић и Француске Емануела Макрона.
Макрон и Вучић, архив - Фото: Novosti.rs
Макрон и Вучић, архивФото: Novosti.rs

- Француска намерава да игра значајнију улогу у финансирању инфраструктурних пројеката у оквиру Инвестиционог оквира за западни Балкан захваљујући Француској агенцији за развој - истакнуто је у изјави коју су два предсједника усвојила током недавне посјете Макрона Београду.

У изјави, која је медијима прослијеђена из прес-службе предсједника Србије, наведено је да ће Француска агенција за развој ове године започети активности у Србији отварањем регионалне канцеларије у Београду.

Двојица државника су у овој изјави потврдила заједничку посвећеност демократским вриједностима и људским правима, владавини права и мултилатерализму, те исказали заједничку вољу да допринесу миру, просперитету и стабилности у Европи и свијету.

Вучић и Макрон су нагласили да приступање Србије претходно дубоко реформисаној ЕУ представља заједнички стратешки циљ, а сагласни су и да би билатералне несугласице требало да буду ријешене и путем билатералних преговора, у складу са међународним правом и у доброј вјери.

Они су у заједничкој изјави изразили жељу да брзо буду стекнути услови за обнављање дијалога Београда и Приштине, како би посредством ЕУ било постигнуто међусобно прихватљиво рјешење.

Поводом обиљежавања 180 година од успостављања дипломатских односа Француске и Србије, Вучић и Макрон су сагласни да треба да у потпуности наставе да спроводе Споразум о стратешком партнерству и сарадњи, који су владе Француске и Србије потписале 8. априла 2011. године.

С тим циљем, одлучено је да буде настављен политички дијалог на високом нивоу, ојачана сарадња у области безбједности и одбране, промовисана културна размјена и франкофонија, као и да заједнички раде на интеграцији Србије у ЕУ и развију економску размјену, нарочито у области иновација.

Француска и Србија нагласиле су и добру сарадњу у борби против организованог криминала и кријумчарења лаког и малокалибарског оружја, као и у борби против тероризма, заштити границе, борби против финансијског и привредног криминала, трговине опијатима, трговине људима, сајберкриминала и фалсификовања.

У домену борбе против тероризма и спречавања радикализације, Француска и Србија размотриће сарадњу на успостављању платформи за пријављивање илегалног садржаја на интернету по моделу француске Платформе за усаглашавање, анализу, провјеру и усмјеравање пријава.

Вучић и Макрон су нагласили допринос обје земље у области међународне безбједности и исказују жељу да, на темељу братства по оружју из Првог свјетског рата, ојачају њихово заједничко учешће у спољним операцијама и мисијама ЕУ и УН.

У изјави је наведено и да ће Француска подржати Србију у њеном приближавању ЕУ у контексту Заједничке безбједносне и одбрамбене политике и Заједничке спољне и безбједносне политике.

Обје земље задовољне су динамичним трговинским размјенама и обавезују се да ће их додатно развијати тако што ће у Француској бити предочене прилике на српском тржишту и ојачати сарадњу у пољопривредном и агро-прехрамбеном сектору, истакнуто је у изјави.