latinica  ћирилица
18/07/2019 |  16:14 ⇒ 19/07/2019 | 08:02 | Аутор: РТРС

Мектић најавио реформу Оперативног штаба за миграције; МУП Српске против

Република Српска неће дати сагласност да Оперативни штаб за питање миграција у БиХ добије овлашћења да доноси одлуке и прерасте у неку нову Агенцију на нивоу БиХ, саопштио је МУП Републике Српске. Овакво реаговање услиједило је након што је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, најавио реформу Оперативног штаба што је, како је рекао, услов да БиХ од ЕУ добије новац за управљање миграцијама.

Мектић се из Брисела вратио са захтјевима за проширење надлежности Оперативног штаба за питање миграција и равномјерним распоређењем миграната по цијелој БиХ.

Тврди да ЕУ тражи да се Оперативни штаб из постојеће савјетодавне улоге реформише и ојача до нивоа да доноси одлуке.

- Они траже да Оперативни штаб може да јасније и одлучније доноси одлуке, што значи да ћу овдје отворити процес реформе тог координационог тијела тј. Оперативног штаба - каже Мектић.

Из МУП-а Републике Српске одговорили су Мектићу да проблеме мигрантске кризе не може ријешити реформа Оперативног штаба. Постоји довољно агенција на нивоу БиХ које могу и треба да се баве мигрантском кризом - поручују из МУП-а, чији члан редовно учествује у раду Оперативног штаба.

- Реформа Оперативног штаба, како је то најавио данас министар безбједности БиХ Драган Мектић, подразумијева измјену законских прописа, па и самих уставних надлежности, али то не значи и да ће то дати ефикасније резултате у борби са посљедицама мигрантске кризе - наводи се у саопштењу МУП-а Републике Српске.

Мектић истрајава на реформи Оперативног штаба јер тиме, како каже, институције БиХ добијају новац од ЕУ за управљање мигрантском кризом.

- ЕУ је спремна да директно даје новац институцијама БиХ када испунимо услов да реформишемо Оперативни штаб - наводи Мектић.

У саопштењу МУП-а Српске додаје се да делегација Европске уније у Бриселу тражи ефикасније резултате у борби са посљедицама мигрантске кризе у БиХ, а не реформу Оперативног штаба, а, како кажу, сама та наводна реформа не значи да ћемо добити бољи, а посебно не бржи одговор на проблеме које доноси мигрантска криза.

Мектић је потврдио да се на подручју Унско-санског кантона тражи локација за нови прихватни центар гдје би били смјештени мигранти из објеката Бира и Мирал и најаваио формирање таквог центра у општини Добој-Исток у ФБиХ.