latinica  ћирилица
18/07/2019 |  19:23 | Аутор: СРНА

Лавров: Посљедњи састанак Контакт групе најефикаснији од њеног оснивања

Посљедњи састанак Контакт групе за рјешавање кризе у источној Украјини био је најефикаснији од њеног оснивања, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са њемачким министром спољних послова Хајком Масом у Бону рекао да је Контакт група поново активирана након избора Владимира Зеленског за предсједника Украјине и да је у том периоду одржано неколико састанака.

- Јучерашњи редовни састанак је, према ријечима наших преговарача у Контакт групи, донио највише резултата откако постоји ова структура - истакао је Лавров.

Лавров је нагласио да је одржавање новог самита Нормандијске четворке могуће уколико се спроведу споразуми који су постигнути на претходном састанку на највишем нивоу који је одржан у Берлину.

- Мислим да ћемо моћи да планирамо нови самит Нормандијске четворке чим се спроведу одлуке донесене на самиту одржаном у Берлину у октобру 2016. године - рекао је Лавров.

Руски министар спољних послова каже да Русија има разлог да вјерује да ће, за разлику од власти бившег украјинског предсједника Петра Порошенка, нови тим на власти тежити ка томе да се на поштен начин спроводе споразуми из Минска, јавио је ТАСС.

- Русија сматра да је формат Нормандијске четворке координисан и да нема потребе да се он мијења - додао је Лавров, коментаришући иницијативу украјинског предсједника Владимира Зеленског да се у процес преговора Москве и Кијева укључе САД и Велика Британија.