latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:33 ⇒ 19/07/2019 | 08:40 | Аутор: СРНА

Вишковић: Не можете нас прегласавати

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да је неко прегласавајући српског члана Предсједништва БиХ у вези са градњом Пељешког моста имао циљ да изазове сукоб, реаговање и одмазду Хрватске, али да је то предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик правовремено препознао и поднио вето.

- Ова његова изјава о заштити виталног ентитетског интереса највиши је интерес Срба. Ово је права ствар и овим шаљемо поруку да је Народна скупштина мјесто одлучивања, а не Предсједништво... Порука је - Не можете нас више прегласавати! То је кључ посебне сједнице, а не сами мост или нешто друго, јер ће прегласавање бити настављено ако сада не кажемо јасно шта мислимо - поручио је Вишковић.

Током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан званичан став БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва, Вишковић је рекао да Хрватска има право да гради мост на својој земљи, али да дозволи несметан приступ БиХ отвореном мору.

- Спорни закључци Предсједништва поднесени су у моменту када је изведено више од 70 милиона евра радова на Пељешком мосту. То је пројекат вриједан 525 милиона евра, а већином га финансира ЕУ. И сада два остала члана Предсједништва желе то да баце у воду и у закључцима позивају да се одмах обуставе радови... - напоменуо је Вишковић.

Он је истакао да је стање такво да Хрватска сигурно неће обуставити радове, а поготово не када их је већ посјетио премијер Кине, најјаче економије свијета.

- Да ли је ово заштита виталног националног интереса Срба или Хрвата? Ово нема везе са хрватским народом, понављам ово је више него заштита виталног интереса српског народа, а поготово што су спорни закључци донесени два сата послије потписивања споразума о градњи моста на Сави код Градишке. Овдје се игра игра и тражи се да се изазове сусједна земља да реагује на те закључке, или да се радови на мосту на Сави отегну у недоглед - објаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, и нерјешавање питања граничног прелаза у вези са мостом у Братунцу, који је изградила Србија 2017. године је брука свих у БиХ.

- Србија га је изградила својим новцем, а ми не можемо гранични прелаз. Одговор је да немамо довољно новца, осим одобрених око 11 милиона КМ, а гранични прелаз кошта 14,5. Фале 3,5 милиона КМ и зато сам молио надлежне да уведу извођача радова, а да се у ходу ријеши остатак новца, јер сада не може због неформирања Савјета министара. Имам обећања да ће се тако поступати - рекао је Вишковић.