latinica  ћирилица
19/07/2019 |  10:08 | Аутор: СРНА

Бањалука: Поднесене 222 пријаве за градске подстицаје

На јавни позив за додјелу подстицаја у функцији запошљавања, за који је из градског буџета обезбијеђен 1,1 милион КМ, поднесена су 222 захтјева, потврђено је данас Срни у Одјељењу за привреду града Бањалука.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Према подацима одјељења, комисија ће наредних дана обрадити пристигле захтјеве, бодовати их и предложити листу оних који испуњавају услове јавног позива.

За подстицаје намијењене повећању продуктивности и конкурентности аплицирао је 151 привредни субјект.

Од 151 привредног субјекта, њих 144 из категорије малих и средњих предузећа желе подстицај за суфинансирање набавке основних средстава, док су седам захтјева доставиле средње стручне школе за суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу.

Град Бањалука је за опремање кабинета школа издвојио 200.000 КМ, што је дупло више у односу на лани.

Ова мјера је, како наводе у Одјељењу за привреду, осмишљена у сарадњи са више домаћих компанија и усмјерена је на "производњу" недостајућих дефицитарних занимања на тржишту рада.

За подстицаје намијењене самозапошљавању пријавио се 71 незапослени Бањалучанин.

Подстицаје је током прошле године, у укупној вриједности од милион КМ, користило 49 привредника, 46 незапослених грађана, те шест средњих школа.

Овогодишњи јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања био је отворен од 14. јуна до 15. јула, а на позив су се могли пријавити привредници, незапослени и средње стручне школе.