latinica  ћирилица
19/07/2019 |  10:44 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Мушкарац се спалио испред јапанске амбасаде у Сеулу

Старији грађанин Јужне Кореје умро је данас након што се сам спалио испред Амбасаде Јапана у Сеулу у вријеме великог дипломатског спора поводом питања компензација за присилни рад током Другог свјетског рата.
Мушкарац се спалио испред јапанске амбасаде у Сеулу -
Мушкарац се спалио испред јапанске амбасаде у Сеулу

Токио је због овог спора ограничио извоз хемикалија од виталног значаја за јужнокорејску индустрију чипова и паметних телефона.

Јапан је раније протестовао и затражио укидање одлуке суда у Јужној Кореји којом се наређује јапанским фирмама да исплате надокнаду жртвама присилног рада, пренио је АФП.

Мушкарац у седамдесетим годинама запалио се у возилу паркираном испред Амбасаде, а касније је преминуо у болници, саопштиле су власти. У његовом возилу пронађено је двадесетак канистера за бензин.

Овај човјек је током вожње према Амбасади разговарао телефоном са једним својим познаником и рекао му да ће "запалити ватру" због свог "непријатељства према Јапану", рекао је полицијски званичник.

- Чланови његове породице рекли су нам да је његов таст био међу жртвама јапанског ратног поробљавања - рекао је овај извор.

Јапанско Министарство спољних послова раније је позвало амбасадора Јужне Кореје у Токију на разговор поводом овог спора, за који аналитичари кажу да може да утиче негативно на глобално технолошко тржиште.

Јапан тврди да је питање надокнада ријешено споразумом који је потписан послије нормализације односа са Јужном Корејом. Тај аранжман је обухватао пакет зајмова.