latinica  ћирилица
19/07/2019 |  11:17 | Аутор: СРНА

Синдикат шумарства: Повећање плата пут ка задржавању радне снаге

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске похвалио је одлуку власника и менаџмента Дрвне индустрије Стандард из Прњавора о повећању плате за 300 радника у овом предузећу, наводећи да тај примјер треба да слиједе и остали послодавци у Српској да би задржали радну снагу и утицали на спречавање одласка становништва из Српске.
Обловина - Фото: илустрација
ОбловинаФото: илустрација

Из овог синдиката је саопштено да је одлука о повећању плата за раднике Стандарда резултат договора синдиката, власника и менаџмента предузећа.

- На основу поменуте одлуке минимална плата полуквалификованог радника у предузећу Стандард, без топлог оброка и превоза, износиће 500 КМ, квалификованог радника 600 КМ, висококвалификованог 700 КМ, а висококвалификовани радници на одговорним радним мјестима мјесечно ће зарађивати 1.000 КМ - наведено је у саопштењу.

У Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске наводе да су предложили низ активности за повећање плата и побољшање животног стандарда запослених у овој индустријској дјелатности да би био ублажен тренд одласка квалификоване и радно способне радне снаге из Српске.

- Позитиван примјер власника и менаџмента Стандарда треба да слиједе и остали послодавци у Српској, јер је повећање плата радницима најсигурнији пут за повећање профита и продуктивности рада у сваком предузећу - истакли су у Синдикату.