latinica  ћирилица
19/07/2019 |  11:21 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Радун: Ојачала позиција Републике Српске

Двотрећинска подршка Народне скупштине Републике Српске ставовима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са Пељешким мостом, показује да је позиција Републике Српске ојачала и да се у БиХ сада не може ништа рјешавати без Српске, оцијенио је за Срну политички аналитичар Бранко Радун.
Бранко Радун - Фото: Novosti.rs
Бранко РадунФото: Novosti.rs

- Мислим да то показује да сад не може ништа да се рјешава у БиХ без Републике Српске, а прије се рјешавало много шта без ње - рекао је Радун.

Он је оцијенио да је позиција Српске сада ојачала, не само, како је навео, тиме што је Додик предсједавајући трочланог Предсједништва, него што је, на неки начин промијењена и клима у односима, гдје је Сарајево "јако незадовољно" што види да Срби и Хрвати у БиХ блиско сарађују.

Радун сматра да Хрвати у БиХ, у страху да их Бошњаци не асимилују, виде једино у Србима подршку свом опстанку у БиХ и оцјењује да српска подршка изградњи Пељешког моста, који подржавају Хрвати у БиХ, није уперена против Бошњака, већ да је циљ Срба опстанак Републике Српске, а Хрвата опстанак у БиХ.

- Ствар је процјене да ли је могло више да се добије од Хрватске, али је то дио једне шире политике у шта је укључен и Београд - значи не само о блиским односима Срба и Хрвата или Републике Српске и представника хрватског народа у органима Федерације БиХ, већ и Београд подржава ту политику српско-хрватске сарадње у БиХ - навео је Радун.

Народна скупштина Републике Српске потврдила је двотрећинском већином изјаву српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Након ове одлуке Народне скупштине Републике Српске, оспоравана одлука Предсједништва БиХ биће поништена, односно неће ступити на снагу.