latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:37 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Република Српска потврдила своју државност

Двотрећинском подршком Народне скупштине Републике Српске ставовима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са Пељешким мостом, Српска је потврдила своју државност и право својих грађана и српског народа да креира сопствену судбину, односно да доноси одлуке од значаја за добробит свих становника БиХ, изјавио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Он је истакао да према Дејтону Република Српска јесте конститутивни елемент БиХ, што значи да БиХ не може да се издиже изнад Републике Српске, односно да "без Републике Српске и њених права нема ни БиХ".

Како је указао Анђелковић, ова одлука је одговорна, јер доприноси интересу не само Срба и Хрвата, већ и Бошњака.

- Ни Бошњацима не требају сукоби са другим земљама у окружењу, ни непотребне компликације у које их гура њихова неодговорна политичка елита - закључио је Анђелковић.

Народна скупштина Републике Српске потврдила је двотрећинском већином изјаву српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Након ове одлуке Народне скупштине Републике Српске, одлука трочланог Предсједништва БиХ, која је била донијета прегласавањем српског члана, биће поништена, односно неће ступити на снагу.