latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:42 | Аутор: СРНА

Радишић: Проблеме рјешавати дијалогом, а не прегласавањем

Сенатор Републике Српске Живко Радишић рекао је Срни да јучерашња двотрећинска подршка Народне скупштине ставовима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са Пељешким мостом показује да је превладао разум у циљу заштите виталног ентитетског интереса Српске и да проблеме треба рјешавати дијалогом, а не прегласавањем.
Живко Радишић - Фото: РТРС
Живко РадишићФото: РТРС

Радишић, који је својевремено обављао функцију српског члана Предсједништва, оцијенио је да је главна порука, након поништавања спорног закључка Предсједништва у коме се позивало на обуставу радова на Пељешком мосту, да у БиХ проблеме не треба рјешавати прегласавањем, већ разумом.

- Треба бити спреман на дијалог јер се ништа не може ријешити на штету било кога другога. Нити то можемо ми, нити то могу други - поручио је Радишић.

Он је рекао да је усвајање Додикове изјаве у Скупштини опомена да БиХ има шансу искључиво на основама мирног договарања, усклађивања интереса и међусобног поштовања.

- А, не пријетећи и призивајући, не дај Боже, немире и страдања - рекао је Радишић.

Он је нагласио да је однос са сусједним земљама посебно битан, јер нико не може бити изолован, па ни БиХ и Српска.

- Народ је давно рекао кад устанеш погледај комшију, па у сунце... Поштујмо сусједе ако хоћемо да и они нас поштују - рекао је Радишић.

Народна скупштина Републике Српске потврдила је двотрећинском већином изјаву српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Након ове одлуке Народне скупштине Републике Српске, оспоравана одлука Предсједништва БиХ биће поништена, односно неће ступити на снагу.

Радишићпроблеме рјешавати дијалогом, а не прегласавањем