latinica  ћирилица
19/07/2019 |  14:19 ⇒ 14:20 | Аутор: Б92

Боцан Харченко стигао у Београд

Нови руски амбасадор Александар Боцан Харченко стигао је данас у Београд, јавио је Спутњик.
Александар Боцан-Харченко - Фото: Novosti.rs
Александар Боцан-ХарченкоФото: Novosti.rs

Боцан Харченко, који је дошао са мјеста директора Четвртог европског одјељења Министарства спољних послова Русије, добар је познавалац прилика у Југоисточној Европи, јер његово одјељење покрива не само државе бивше СФРЈ, већ и Албанију, Бугарску, Грчку, Кипар, Румунију и Турску.

Од почетка каријере укључен је у дипломатске процесе везане за распад бивше Југославије, а касније и за рјешавање питања Косова, навео је Спутњик.

Био је руски представник у међународној контакт-групи за Косово, а затим члан посредничке тројке, у којој су били Волфганг Ишингер, који је заступао Европску унију и Френк Визнер, као представник САД.

Када је објављено да досадашњем руском амбасадору у Србији истиче мандат, медији одмах спекулисали да ће га замијенити Харченко, за ког се тада писало да је ријеч о Путинвом човјеку, а када је то и озваничено медији суписали да је ријеч о специјалцу за Балкан чији избор за амбасадора много говори о значају који руски предсједник придаје Србији, а поготово у контексту рјешавања косовског питања.