latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:46 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Наталитет и останак младих приоритети Српске

Министарка породице омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић поручила је да су подстицај рађању и останак младих људи приоритети Српске и да треба снажно подржати сваки пројекат који се односи на помоћ младима и повећање наталитета.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

Најава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о пројекту којим би се сваком брачном пару додијелио кредит од 30.000 КМ, те да им се по трећина отписује на свако заједничко дијете, један је од корака у том правцу и свакако заслужује подршку и институција и друштва у цјелини, истакла је Давидовићева.

- Савјет за демографску политику, заједно са Кабинетом предсједнице Републике, ће свим својим капацитетима узети учешће и дати допринос у реализацији приједлога предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за стимулацију младих да остану да живе и раде у Републици Српској. Ово је такође потврда да се о стимулацији повећања наталитета и останку младих води рачуна на свим нивоима и увјерена сам да на тај начин можемо адекватно да одговоримо на реалан проблем са којим се суочава не само Република Српска, него и све земље у региону - рекла је она.

Давидовићева је нагласила да ће Министарство породице омладине и спорта наставити са реализацијом постојећих пројеката и планирањем нових мјера, те да је Додикова најава велики корак напријед и заслужује пуну подршку Владе, републичких институција и локалних заједница.

Влада Републике Српске је, истиче Давидовићева, демографију и популациону политику одредила као примарни национални и политички циљ и већ предузела значајне активности на планирању сета мјера популационе политике које би имале за циљ побољшање демографске слике у Републици Српској.