latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:58 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

НАТО вјежба уз усташке пјесме - погледајте снимак

Скандал на међународној војној вјежби у Хрватској, на којој су хрватски и албански војници из Албаније и са Косова пјевали о убијању Срба и величали усташтво, остао је без реаговања хрватских државних органа, али и јавности. Није се огласило ни Министарство одбране БиХ, иако су на вјежби учествовали и припадници Оружаних снага БиХ.

Екслузивно објављујемо шокантне снимке пјесама у славу усташке идеологије, која је у Другом свјетском рату у смрт послала најмање милион Срба.

"Ми Хрвати, ми Хрвати не пијемо вина, само крви, само крви четника из Книна...", на симку се чуја ова језива пјесма и још језивија порука Србима у Хрватској, држави чланици ЕУ.

Нису их пјевали навијачке групе него припадници хрватске војске. Умјесто увјежбавања војних вјештина, заједно са албанским војницима упјевавали су пјесме о клању Срба, величали усташке зликовце из Другог свјетског рата Јуру Францетића и Рафаела Бобана, који су у црно завилио српски народ у БиХ.

Потом се на снимку могу чути сљедећи стихови: "Ево зоре, ево дана, Ево Јуре и Бобана. Ево зоре, ево дана, Ево Јуре и Бобана...".

- То савезништво између албанских и хрватских војника датира из самог рата у Хрватској. Албанци су у великом броју учествовали у хрватској војси, од војника до генерала. Они им преносе одређена искуства како да наступе према Србима са Космета и Србије. Тај инцидент само осликава њихову чврсту везу на антисрпским позицијама - каже Љубан Каран, бивши КОС-овац и обавјештајно-безбједносни аналитичар из Београда.

Оргијање пијаних хрватских и албанских војника настављено је у касним ноћним сатима, без реаговања хрватских војних власти. Трагично је да се све дешавало под заставом НАТО-а, у који нас снажно гурају, а били су присутни и бошњачки припадници ОС БиХ који, како сазнајемо, нису учествовали у "усташком натпјевавању".

На посљедњем, мало лошијем снимку одјекују стихови: " Усташе, усташе, ајмо, ајмо, ајмо усташе, усташе, усташе..ајмо, ајмо, усташе, усташе...".

На војној вјежби "Непосредан одговор 2019" учествовало је 1.600 војника из 14 земаља. На позив командатна америчких копнених снага вјежби је присутвовала и пјешадијска чета тзв. војске Косова.

Из Министарства одбране БиХ без одговора да ли су били упознати са учешћем јединице из самопроглашене државе. Од извора у команди Заједничког штаба ОС БиХ сазнајемо да нису знали за учешће тзв. Косова.

Иначе, одобрење за одлазак Оружаних снага БиХ на ову вјежбу дао је претходни сазив Предсједништва БиХ.