latinica  ћирилица
19/07/2019 |  17:08 ⇒ 17:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Нема правне обавезе за постављање двојезичних табли

Хрватски премијер Андреј Пленковић позвао је на смиривање тона када је ријеч о одлуци Уставног суда о унапређењу права српске мањине у Вуковару.
Двојезичне табле у Вуковару (Foto: Hina) -
Двојезичне табле у Вуковару (Foto: Hina)

Он је нагласио да је важно то што пише у поменутој одлуци, иако, како каже, она није обавезујућа.

- Важни су факти, шта пише у одлуци Уставног суда, не произлази правна обвеза која би наметала, на примјер локалној управи, постављање двојезичних табли, то из те одлуке не произлази, стога смиримо тон - изјавио је Пленковић.

- На основу статута Вуковара постоје одредбе које Уставни суд овом приликом није дирао, дакле Градско вијеће ће спровести расправу о стању дијалога, разумијевања и сношљивости - рекао је Пленковић након јучерашњег разовора са вуковарским градоначелником Иваном Пенавом.

Додао је и да су се управо у мандату ове владе покренуле ствари те се више ангажују како би ријешили било какви проблеми и створила позитивнија атмосфере у друштву Хрвата и српске мањине.

- Он не доводи у питање нити наш правни поредак нити одлуку Уставног суда, више пута изабрани градоначелник Вуковара јако добро разумије који су његови задаци - поручио је хрватски премијер.