latinica  ћирилица
19/07/2019 |  17:50 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

У септембру план додатних пронаталитетних мјера

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће институције Републике Српске у септембру представити план додатних про-наталитетних мјера. Документ који је у изради биће представљен јавности у септембру.

Нови вртићи у свим општинама, јефтинији боравак дјеце у овим установама и бесплатне јаслице за сву дјецу тог узраста у Српској. Све ово требало би да се нађе у националном програму којим би се млади стимулисали да остану и раде у Српској, а биће понуђен у септембру. Млади брачни парови требало би да добију још један вид подршке институција.

- Једна од мјера биће да се сваком новом брачном пару додијели кредит од 30.000 КМ и да им се отпише трећина када им се роди прво заједничко дијете, ако добију двоје дјеце отписаће им се двије трећине, а ако се у тој породици роди троје дјеце да се кредит у цјелости отпише - наводи Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Подстицај рађању, останак младих и сваки пројекат који се односи на помоћ и повећање наталитета, треба снажно подржати, поручују у Министарству породице, омладине и спорта.

- Најава српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о пројекту да се сваком брачном пару додјељује кредит од 30.000 КМ, те да им се по трећина отписује на свако заједничко дијете, један је од корака у том правцу и свакако заслужује подршку и институција и друштва у цјелини - рекла је Соња Давидовић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске.

Регистар становништва, социјална карта, усклађивање рада и родитељства, укључивање тема о демографији и репродуктивном здрављу у школе - само су неке од мјера, које би требале да се нађу у националном програму.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић истакла је да је циљ да око тог програма буду окупљене све институције.

У Центру за демографско истраживање, који је носилац пројекта, сматрају да осим финансијске подршке треба размишљати и о нематеријалним програмима.

- То су програми у систему услуга који су важни. Многим људима је битно ко ће да чува њихову дјецу, јако је важно да направимо систем који подржава и препознаје одговарајуће мјере популационе политике - рекао је Драшко Маринковић, предсједник Центра за демографско истраживање.

Кључна је и реформа образовања, које је сада непродуктивно и неквалитетно. Без те реформе, ово друштво неће напредовати - могло се чути на сједници НСРС.

За ресорног министра она је неопходна јер, како каже, ово друштво више нема избора.

- Ми морамо захватити цјелокупан систем високог образовања и направити темељне промјене и кроз нормативно уређење ове области, затим преузети све активности које ће довести до спајања привреде и академске заједнице - нагласио је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Влада је већ предузела одређене мјере, али у Центру за демографско истраживање сматрају да корисници о њима мало знају. Међу њима су матерински додатак, плаћено одсуство породиља, мјере допуста, стамбени подстицаји брачним паровима, бесплатни уџбеници, стамбено збрињавање, програми самозапошљавања.