latinica  ћирилица
19/07/2019 |  18:38 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Добровољна штедња за додатну пензију

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран потписао је уговоре о приступању Европском добровољном пензијском фонду и организовању пензијског плана.

Овим ће бити омогућено да сви радници који примају плату из буџета Српске од 1. јануара 2020. године добровољно штеде за додатну пензију. Уговор су потписали представници синдиката образовања, правосуђа, управе и радника унутрашњих послова.

Влада је задужила Министарство финансија да у буџету за 2020. годину планира средства у мјесечном износу од 20 КМ пензијског доприноса за сваког запосленог на неодређено вријеме, чија се плата финансира из буџета Републике Српске.

Драган Гњатић, из Синдиката образовања, науке и културе, рекао је да ће у сарадњи са Фондом имати уплаћено 20 КМ због чега су и приступили овом фонду.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске, каже да су тренутни доприноси који се уплаћују намијењени  за пензионере који су сад у пензији, а на овај начин ће сваки радник, осим своје пензије, имати и овај фонд.

И остали корисници буџетских средстава требало би да све припреме како би Влада, као организатор пензијског плана, омогућила овакав план за 40.000 запослених чије се плате финансирају из републичког буџета.

Томаж Завршник, директор Европског пензијског фонда, каже да је мисија Добровољног европског фонда да буде партнер од повјерења који ће управљати повјереним средствима и дати гаранције.

Влада ће максимално подржати слична опредјељења код свих јединица локалне самоуправе, ванбуџетских фондова, те јавних здравствених установа, које буду, у оквиру својих могућности, доносили одлуке о организовању пензијских планова.