latinica  ћирилица
19/07/2019 |  19:18 ⇒ 23:17 | Аутор: РТРС

Српска неће дозволити мигрантске кампове на својој територији

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у интервјуу за нашу телевизију, рекао је да ће се прилив миграната у БиХ наставити и у наредној години, али да Република Српска неће дозволити мигрантске кампове на својој територији.

- Не можемо да дозволимо нити имамо могућности и ресурсе да правимо кампове на територији Републике Српске и то се неће десити - поручио је Лукач.

Он је истакао да је прилив миграната из године у годину све већи и да се надлежне институције на нивоу БиХ нису адекватно и на вријеме укључиле у рјешавање мигрантске кризе.

- Министарство безбједности БиХ је направило многе пропусте у протеклом периоду по питању мигрантске кризе. Нису се укључили адекватно и на вријеме, чак су причали да БиХ апсолутно није занимљива као мигрантска рута у Европи, што се показало погрешним - истиче Лукач.

О размјерама мигрантске кризе у БиХ и немару надлежних на нивоу БиХ, најбоље свједочи примјер Унско-санског кантона, наглашава министар унутрашњих послова Српске.

- Власти у УСК не могу сами да се изборе са мигрантима, а немају никакву помоћ са нивоа БиХ и препуштени су сами себи - каже Лукач.

Он наглашава да је због миграната нарушена безбједност у Федерацији БиХ и да Република Српска неће дозволити преливање кризе на своју територију.

- Ми у Републици Српској смо успјели да добрим радом полиције спријечимо да мигранти чине кривична дјела. Чим они уђу у Српску буду стављени под контролу полиције и предати надлежним органима. На тај начин смо спријечили да чине кривична дјела и заштитили наше грађане и њихову безбједност и имовину - каже Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске је поновио да МУП неће дати сагласност за формирање нових тијела која ће имати оперативне надлежности на подручју БиХ, зато што нема потребе за тим.

Он сматра да на нивоу БиХ има довољно агенција које могу и треба да се баве проблемом миграција и да нема потребе за формирањем новог тијела или институције која ће се бавити проблемима мигрантске кризе.

- Сада имамо соко 18 разних полицијских, обавјештајних и безбједносних агенција у БиХ које су надлежне да се баве тиме - рекао је Лукач.

Када је ријеч о борби против трговине дрогом, Лукач је најавио да ће у скоријој будућности бити нових хапшења.

- Интезивно се ради на сузбијању злоупотребе опојних дрога. Ухапшен је велики број криминалаца и вјероватно ћемо и у наставку истраге и њиховом обрадом доћи до других лица и резултата који ће врло брзо бити познати - рекао је он.

Лукач је подсјетио да су лица из Босанске Крупе и Призрена, која су ухапшена у акцији "Југ 1" у Козарској Дубици, предата Окружном јавном тужилаштву у Приједору и да су оптужена за неовлашћену производњу и промет дрогом и за фалсификовање исправе.

- Акција "Југ 1" је дуже трајала и резултирала је хапшењем двојице криминалаца из ФБиХ. Заплијењено је преко килограм опојне дроге хероин - навео је он.

Лукач је рекао да ће сва дрога одузета у акцијама МУП-а бити уништена.