latinica  ћирилица
19/07/2019 |  20:05 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Дрецун очекује позив Хага за Тачија, Весељија...

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Космет Милован Дрецун очекује да након Рамуша Харадинаја позиве Специјалног тужилаштва у Хагу за злочине ОВК добију и Хашим Тачи, Кадри Весељи и други кључни људи из терористичке ОВК.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Дрецун је навео да ће се тек видјети да ли ће против Харадинаја бити подигнута оптужница, али да је свакако важан корак то што је осумњичен.

- Мислим да су велике шансе прво да буде подигнута оптужниоца против њега, а онда да током судског процеса буде доказана и кривица. Ријеч је о једном од најтежих ратних злочинаца на Космету и бруталном убици. Он и даље пријети доврашавањем етничког чишћења, тако да постоје велике шансе - рекао је Дрецун.

Он је нагласио да су браћа Даут и Рамуш Харадинај осумњичени за најтеже ратне злочине јер су они најоговорнији за оно што се дешавало у оперативној зони Дукађин терористичке ОВК.

Дрецун, који је и предсједавајући Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расвјетљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница, навео је да је за ову зону Радна група идентификовала највећи број догађаја - убиства, силовања, мучења, малтретирања.

- Тамо је Радна група обрадила више од 980 догађаја, што је далеко највише у односу на све друге оперативне зоне, чак и у односу на зону Дренице - рекао је Дрецун за Телевизију Пинк.

Према његовим ријечима, обрађено је више од 2.100 докумената и утврђено да су тамо била 23 илегална притвора у којима су држани људи, малтеретирани, мучени и потом убијани.

- Дошли смо и до документације из штаба оперативне зоне Дукађин и ручно прављеног списка, али и извјештаја који говори о убијању албанских цивила и припадника тадашње полиције, МУП-а Србије, за које су они сматрали да су колаборациониости. Све су то случајеви који нису процесуирани раније у Међународном кривичном суду за бившу Југославију када је Харадинају суђено - указао је Дрецун.

Он је напоменуо да Харадинај /који је данас поднио оставку на функцију премијера самопроглашеног Косова, јер је као осумњичени добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу/ и за та недјела треба да одговара по командној одговорности на чему ће бити акцент Специјалног тужилаштва.