latinica  ћирилица
19/07/2019 |  20:25 ⇒ 20/07/2019 | 12:13 | Аутор: РТС

Додик о оставци Харадинаја: Нова фарса међународне заједнице

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТС да му оставка премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја личи на све досадашње фарсе које је најчешће правила међународна заједница, а има за циљ да врши додатни притисак на Србију.

Додик је истакао да је данас са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о оставци Харадинаја.

- Рекао сам да ми то личи на све оне досадашње фарсе које су најчешће правили међународна заједница и поједини у БиХ из муслиманског и хрватског народа и да ово највише иде ка томе да се Харадинају још једном опере биографија како би он као несумњиви политички фактор могао поново да се врати у политички живот Косова - рекао је Додик у изјави за РТС.

Истакао је да је не смијемо бити наивни око тога.

- Ја сам потпуно увјерен да ту постоји конекција и сарадња међународног фактора или некога ко води читав тај пројекат око Косова и самог Харадинаја. Ово изгледа веома фарсично када каже да он иде тамо као име, а не иде као држава. Читава та прича око власти у Приштини несумњиво има терористички предзнак - рекао је Додик.

Он сматра да је позадина читаве приче око оставке и позива у Хаг додатни притисак на Србију и Вучића.

- И чињеница да Храдинају није пресуђено у Хашком трибуналу, а да се сада зове на нешто слично што би требало да буде већ пресуђено у Хашком трибуналу, мене наводи да је то прича о фарси која би само требало да буде основа за додатни притисак на Србију и предсједника Вучића - нагласио је Додик.

Додик је навео да је рекао Вучићу да је неопхподно да заједно посвете више пажње, као и да то читав народ очекује, поготову у Републици Српској.

- Читаво ово рјешење се поставља као свесрпско питање и да у том погледу не може да буде рјешења за један народ који има сва права на штету државе Србије, а да један дио народа какав је у Републици Српској мора да ћути и да трпи тортуру међународног фактора који је намијенио улогу живота у држави у којој не коже да функционише - навео је Додик.

Нагласио је да је тачно да треба да се укину таксе, али да то не значи да је то дефинитивно рјешење.

- Мислим да око предсједника Вучића и његове преговарачке позиције треба да се окупе сви политички, национални и државни фактори у Србији, јер је очигледно да ће сада међународна заједница по оном устаљеном оквиру рећи ево имамо операцију са њима, они више нису ту, морате и ви нешто да учините - рекао је Додик.

Истакао је да се зна да је "предсједник Вучић тврд преговарач и да никаквих уступака на уштрб националних и државних интереса за Србе неће бити".

- Наравно, треба тежити ка консензусу и компромису, али он мора да буде општеприхватљив - закључио је Додик.