latinica  ћирилица
19/07/2019 |  21:52 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Одржан фестивал хумора и сатире "Крива Дрина"

Трећи Фестивал хумора и сатире "Крива Дрина", на којем су наступили афористичари и сатиричари из Србије, Црне Горе, ФБиХ и Републике Српске, одржан је вечерас на платоу љетне позорнице у Зворнику.
Зворник: Одржан фестивал хумора и сатире - Фото: СРНА
Зворник: Одржан фестивал хумора и сатиреФото: СРНА

Зворничкој публици представили су се Грујо Леро из Бијељине, Александар Чотрић и Саво Мартиновић из Београда, Драгана Пашић из Бањалуке, Владислав Влаховић из Подгорице, Алија Хоџић из Зенице, Екрем Мацић из Коњица, Јово Николић из Угљевика, Небојша Боровина из Власенице, Ненад Чорилић из Лознице и домаћин Станислав Томић из Зворника.

Селектор фестивала Станислав Томић рекао је новинарима да афористичари на сажет и језгровит начин изражавају своје критичко мишљење о појавама у друштву.

- Они се на свој начин односе према неким стварима или девијантним појавама у друштву. Знају да избалансираним језичким обликом критикују друштвене прилике, као и наше сопствене глупости, тако да је широк спектар тема које афористичари и сатиричари на посебан, за ухо прихватљив начин, преносе на публику - рекао је Томић.

Према његовим ријечима, није ријеч само о сатири у смислу критике.

- Имамо и хумор да се насмијемо различитим животним темама како их хумористи виде - није само у питању политика, него је ријеч о ширем опсегу - појаснио је Томић.

Директор зворничке Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је да је ова установа већ трећу годину за редом носилац организације овог фестивала.

- Циљ је, свакако, промовисати сатиру као један посебан облик књижевног изражавања, али и дати прилику домаћим и сатиричарима из региона да оно што пишу представе публици и тиме је нагнају на критичко размишљање - рекла је Стјепановићева.

Истакла је да је "Крива Дрина" манифестација која је већ уписана на културну мапу садржаја града Зворника.

- Јако је важно да фестивал окупља људе из региона, односно да је међународног карактера, јер окупља већину представника земаља бивше Југославије - рекла је Стјепановићева.