latinica  ћирилица
19/07/2019 |  21:53 | Аутор: СРНА

Кошарац: Формирање власти блокира СДА

Формирање власти на заједничком нивоу блокира СДА јер жели да што дуже остане на власти са лабилним партнерима из Републике Српске - СДС-ом и ПДП-ом, да би институције на нивоу БиХ ставили у функцију својих политика, истиче шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је рекао за Срну да су у СДА свјесни чињенице да ће структура окупљена око СНСД-а коју чине ДНС, Социјалистичка партија и Уједињена Српска, бранити интересе Републике Српске и бити искључиво базирана на Уставу и закону, а не на потребама /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића и СДА да афирмишу пробосанске политичке циљеве, као што је био случај у претходних неколико година.

Коментаришући данашње закључке Предсједништва СДА у којима се позива СНСД да "престане са опструкцијом рада Парламентарне скупштине БиХ", Кошарац је навео да је СДА у претходним годинама имала подобне партнере у ПДП-у и СДС-у.

Он каже да је потпуно јасно да конституисање заједничког нивоа власти блокира искључиво политика врха СДА, и то сталним условљавањем непостојећим условима, попут активације Акционог плана за чланство у НАТО, при том лоптицу кривице пребацујући на СНСД, који је у сваком моменту спреман да се укључи у процес формирања Савјета министара.

Поводом тога што СДА очекује да кандидат за предсједавајућег за нови сазив Савјета министара из СНСД-а "коначно Предсједништву БиХ и клубовима посланика у парламенту БиХ понуди програм рада за мандат 2019-2022, чиме би било омогућено именовање новог сазива Савјета", Кошарац наводи да никада у парламентарној пракси кандидат за предсједавајућег Савјета министара није достављао клубовима посланика експозе на начин на који то они сада тврде, па неће ни овог пута.

- Очигледно је застој у Предсједништву БиХ код "два бошњачка" члана - Жељка Комшића и Шефика Џаферовића - каже Кошарац.

Он је појаснио да захтјев стоји у Предсједништву код та два члана који неће да дају сагласност за именовање Зорана Телелтије за предсједавајућег Савјета министара.

- Република Српска има потребу за уставним капацитетом на заједничком нивоу. Тражимо да изборни побједници из Републике Српске, а то је коалиција око СНСД-а, која има политички капацитет у Предсједништву БиХ, Представничком дому и Дому народа, у складу са Уставом обавља своје надлежности и да се таква структура поштује код изборних побједника Бошњака и Хрвата - истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да нигдје у земљама парламентарне демократије, изузев у БиХ, не постоји примјер да су исти људи истовремено у структурама законодавног и извршног органа власти.

- У Савјету министра /у техничком мандату/, дакле извршном органу, сједе четворица министара који су истовремено посланици у Представничком дому. Не желимо да дозволимо развој такве политичке и парламентарне праксе да министар у Савјету министара пушта закон у парламентарну процедуру и да у Представничком дому учествује у раду комисије и гласању о свом закону - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, то би значило праксу у којој би "ученици сами себи давали задаћу".

- Гдје постоји да предсједавајући Савјета министара истовремено, за неколико дана, буде и предсједавајући Представничког дома, дакле законодавног органа? Гдје постоји таква пракса? - упитао је Кошарац.

Он је подсјетио да се слична ситуција већ догодила током, како је навео, политикантски припремљене ванредне сједнице Представничког дома о мигрантској кризи када је посланик Драган Мектић критиковао министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића.

- Позивамо их да дефинишемо ко је власт, а ко опозиција. Оног тренутка када то буде учињено и изабран предсједавајући и нови сазив Савјета министара - тада ће постојати елементи проходности закона који буду упућивани у парламент - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је СНСД од првог дана био у функцији спровођења изборне воље грађана ове земље и у потреби уставних капацитета Републике Српске на заједничком нивоу, али и тога да се заједнички ниво креће у складу са Уставом, а никако како је било до сада - на фону политике СДА потпомогнуте дијелом међународне заједнице.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић данас је након сједнице Предсједништва ове странке рекао, између осталог, да је СДА поново позвала СНСД да "престане са опструкцијом рада Парламентарне скупштине БиХ".