latinica  ћирилица
20/07/2019 |  08:06 | Аутор: СРНА

Калиновик: Освештање споменика и "Дани кошевине Гвозно"

У Калиновику ће данас бити освештан споменик страдалим борцима Војске Републике Српске, а потом ће бити бити одржана манифестација "Дани кошевине Гвозно-моба-озон 2019".
Дани кошевине у рејону Гвозно у Калиновику - Фото: РТРС
Дани кошевине у рејону Гвозно у КалиновикуФото: РТРС

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић изјавила је Срни да су на споменик уписана имена бораца Калиновачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске која је касније припојена Првој гардијској моторизованој бригади и Калиновчана погинулих на другим ратиштима, као и бораца Невесињске, Фочанске и Гатачке бригаде, те једног из Лопара.

Комленовићева је навела да је на споменик, чију је изградњу помогла Влада Републике Српске, уклесано и име петнаестогодишње дјевојчице Станиславе Копривица, погинуле у гранатирању Калиновика 1995. године, а за шта се у Суду БиХ води процес против генерала такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића.

- Након освештања споменика и полагања цвијећа упутићемо се на Гвозно, гдје се традиционално сваке године одржава манифестација `Дани кошевине`, која симболише јединство Војске Републике Српске и народа калиновачког краја у ратним данима, када су војници помагали цивилима да припреме љетину - рекла је Комленовићева.

Она је додала да ће након традиционалне кошевине на Гвозну бити одржане Витешке игре, у оквиру којих ће бити организована надметања у бацању камена са рамена, потезању клипа, те навлачењу конопца, те ручак за све присутне.

Освештање споменика заказано је за 10.15 часова, почетак манифестације "Дани кошевине Гвозно-моба-озон 2019" за 12.00 часова, а Витешких игара за 14.00 часова.