latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:44 | Аутор: СРНА

Дрецун: Харадинај би могао да буде оптужен по два основа

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује да Рамуш Харадинај пред Специјалним судом у Хагу за злочине ОВК буде оптужен по директној и командној одговорности.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Од завршетка суђења у Хашком трибуналу појавили су се нови елементи. Радна група, коју је формирао Одбор за Косово и Метохију за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над српским народом и осталим националним заједницама на Косову и Метохији, дошла је у посед докумантације коју смо својевремено уступили Специјализованом тужилаштву да бисмо им указали на могућност подизање оптужнице по новим елементима - рекао је Дрецун.

Он је данас за Радио-телевизију Србије рекао да је Радна група утврдила да је било највише злочина у оперативној зони терористичке ОВК - Дукађин, којом је командовао Рамуш Харадинај, а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај, при чему је утврђено више од 980 догађаја - мучења, убиства, силовања и киднаповања, а као нестало се води 101 лице.

Дрецун је истакао да је Специјализовано тужилаштво највише заинтересовано за илегалне затворе, којих је било у свим оперативним зонама, јер је ту најлакше доказива повезаност између злочина и одговорности.

- Идентификоивали смо највише илегалних притвора у зони Дукађин где је био Рамуш Харадинај, чак 23 и имамо 127 изјава оштећених сведока. У Дреници је било девет затвора и имамо 86 изјава о томе - рекао је Дрецун.

Он је поменуо да су за формирање затвора ОВК у селу Јуник, у општини Дечани, те за мучења и убиства, директно одговорни Рамуш Харадинај, Даут Харадинај и Идриз Баљај.

Дрецун истиче да постоји и нови елемент, а то су убиства Албанаца које је починио Рамуш Харадинај и "његови терористи", те показао документ из Штаба команде оперативне зоне Дукађин - извјештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а ријеч је о Албанцима.

- У питању је више од 30 Албанаца, а чак је и руком писан списак од неког из Штаба. Ови униформисани Албанци су били припадници полиције Србије које су они третирали као колаборационисте и због тога су их ликвидирали - рекао је Дрецун.

Он је показао и документацију у случају "бункер" у Ђаковици, зони Рамуша Харадинаја, гдје је откривена масовна гробница са најмање 10 тијела, о чему је италијански Кфор направио увиђај 1999. године, а дошао је и форензички тим из Шведске, али је "међународно присуство" комплетну документацију "ставило у фијоку".

Дрецун сматра да је "научена" лекција у вези са свједоцима, односно њиховим убиствима током суђења Харадинају, те да је механизам њихове заштите значајно бољи упркос томе што Албанци покушавају да сазнају ко су могући свједоци.

- Сада већ постоји поприлично велика воља да се докаже су Албанци преко ОВК починили ужасан злочин и да морају да се суоче са одговорношћу, да буду процесуирани они који су одговорни за тај злочин - каже Дрецун.

Он очекује да ће се на листи осумњичених наћи и особе попут предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, предсједника косовског парламента Кадри Весељија, а бивши командант ОВК Шукри Буја је позван да да изјаву.

- Имамо подебео досије за њега и видимо да га Специјализовано тужилаштво третира веома интензивно. Интересантно је да Специјализовано тужилаштво има фокус на Дреничкој групи, којом руководи Тачи. То је терористичко-криминална групација коју је идентификовао Дик Марти. Он није само говорио о Дреничкој групи, већ и о другим клановима, попут Храднајевог - каже Дрецун.

Он истиче да Специјализовано тужилаштво инсистира и ради и на утврђивању командне одговорности.

Дрецун је рекао да је радна група предочила документацију о организационој структури ОВК, на основу орогиналне документације коју су припадници снага безбједности заплијенили током разбијања терористичких штабова и упоришта 1998. и 1999. и по том основу ни Тачи ни Харадинај не могу да избјегну одговорност.

Он је упозорио да ће, ако Харадинај буде трећи пут ослобођен, бити изгубљена посљедња прилика да се скоро највећи ратни злочинац на Косову и Метохији суочи са правдом и да почне да сноси одговорност за недјела.