latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:54 ⇒ 15:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Брине ме сукоб САД и Ирана близу наших граница

Предсједник Русије Владимир Путин изразио је забринутост због могућег сукоба између САД и Ирана зато што се то дешава близу руских граница.
Владимир Путин (Фото: rt.com) - Фото: РТРС
Владимир Путин (Фото: rt.com)Фото: РТРС

ТАС преноси да је Путин то казао у интервјуу датом америчком редитељу Оливеру Стоуну, који је у петак објављен на сајту Кремља.

- То брине зато што се дешава близу наших граница. То би могло да дестабилизује ситуацију око Ирана, погоди земље са којима имамо веома блиске односе, изазове додатни прилив избјеглица на великом нивоу и уз то значајно наштети свјетској привреди, као и глобалном енергетском сектору - рекао је Путин.

Централна команда америчке војске саопштила је да су снаге САД појачале ваздушне патроле над Ормуским мореузом као одговор на иранску запљену британског нафтног танкера, преноси АП.

Наводи се да је портпарол потпуковник Ерл Браун казао да мањи број додатних патролних летјелица лети кроз међународни ваздушни простор како би надгледао ситуацију.

Браун је додао да је поморско крило Централне команде у контакту с америчким бродовима који оперишу у том подручју да би се осигурала њихова безбједност.

Британски министар спољних послова Џереми Хант изјавио је претходно да ће Лондон одговорити на одмјерен, али снажан начин на то што је иранска Револуционарна гарда заробила британски нафтни танкер у Ормуском мореузу.

Ројтерс преноси да је Хант упозорио да ће Техеран бити највећи губитник уколико слобода пловидбе буде ограничена и да је у интересу Ирана да што пре реши ситуацију.

Шеф британске дипломатије казао је да је о тој ситуацији разговарао са државним секретаром САД Мајком Помпеом и да очекује да ће разговарати и с иранским министром спољних послова Мухамедом Џавадом Зарифом, за којег је навео да се тренутно налази у авиону.

- Ово је потпуно неприхватљиво. Наш одговор ће бити одмјерен, али снажан. Ми не трагамо за војним опцијама, трагамо за дипломатским начином рјешења ове ситуације, али веома јасно стављамо до знања да она мора да буде ријешена - рекао је Хант.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је у Ормуском мореузу заплијенила британски нафтни танкер "Стена Имперо", јавила је јуче иранска државна телевизија, а фирма "Нордерн марин" која припада шведској компанији "Стена АБ" тврди да је танкер пролазио кроз међународне воде, преноси Ројтерс.

Убрзо након ове вијести појавила се информација да је други нафтни танкер у британском власништву "Месдар", који плови под либеријском заставом, у поподневним часовима нагло скренуо ка северу ка обали Ирана након што је прошао кроз Ормуски мореуз, исто као "Стена Имперо", али иранска Револуционарна гарда овај танкер није помињала у саопштењу.

"Норбулк шипинг" који управља "Месдаром" саопштио је да је у међувремену комуникација поново успостављена с овим танкером који је кренуо натраг у Персијски залив и да је са посадом све у реду.