latinica  ћирилица
20/07/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

Од слијетања на Мјесец 50 година (ФОТО)

Шеф руске државе коропорације "Роскосмос" Дмитри Рогозин честитао је шефу америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације /НАСА/ Џиму Брајденстајну 50 година од слијетања америчких астронаута на Мјесец.

- Прије 50 година Нил Армстронг, Баз Олдрин и Мајкл Колинс ушли су у уџбенике историје истраживања свемира. Они су се придружили великим пионирима који су се усудили да крену на пут у непознато како би помјерили границе до тада познатог свијета за цијело човјечанство - навео је Рогозин.

Он истиче да је потребно одати пошту свим радницима НАСЕ који су прошли кроз низ неуспјеха и трагедија и који су успјели да направе "Сатурн-5", прво лансирно тешко возило и летјелицу "Аполо".

- Њихови заједнички напори, вјештине и знање резултирали су поузданом ракетом и свемирским системом, који је омогућио примјену пројекта `Сојуз-Аполо` у годинама које су услиједиле - навео је Рогозин.

Он је изразио увјерење да је заједнички циљ сада наставити мисију великих претходника, обогатити заоставштину и превазићи све тешкоће на Земљи како би се наставило ширење човјечанства у свемир, пренио је ТАСС.

Астронаути НАСЕ Нил Армстронг и Баз Олдрин су 20. јула 1969. године први ступили ногом на површину Мјесеца.