latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:40 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Пресретнути израелски авион ван зоне одговорности БХАЦЦ

Пресретнути израелски авион који је из правца БиХ ушао у хрватски ваздушни простор са намјером прелета према Италији био је ван зоне одговорности Центра обласне контроле лета БиХ /БХАЦЦ/, кажу у Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби /БХАНСА/.

Из Агенције наводе да је израелски авион типа "ГЛФ 4", на лету из Тел Авива за Цирих, јуче у 8.26 часова из правца Црне Горе ушао у ваздушни простор БиХ, те да је имао уредно попуњени и прихваћени план лета, преносе федерални медији.

- Авион је летио на висини од 40.000 стопа, односно нешто више од 12.000 метара, те је самим тиме био у надлежности обласних контрола лета Београд и Загреб, које по важећим споразумима пружају услуге контроле летења у ваздушном простору БиХ на висинама изнад 32.500 стопа, односно изнад 10.000 метара - наводе из БХАНСА.

Из ове агенције додају да је израелски авион напустио ваздушни простор БиХ у 8.49 часова, те да је, према доступним информацијама, изгубио радиовезу са надлежном обласном контролом лета Загреб, због чега су га пресрели авиони Хрватског ратног ваздухопловства у ваздушном простору Хрватске.

- Ријеч је о уобичајеном поступку у оваквим ситуацијама - наводе из БХАНСА и додају да приликом пресретања војни авиони Хрватске ни у једном тренутку нису нарушили ваздушни простор БиХ.

Из БХАНСА напомињу да је БиХ од 2014. године у процесу преузимања одговорности за пружање услуга у ваздушној пловидби изнад своје територије, те да од тада контролише простор до 10.000 метара надморске висине, док контролу изнад ове надморске висине пружају провајдери сусједних држава.

Према најавама из БХАНСА-е, потпуно преузимање одговорности за пружање услуга у вазушној пловидби у цјелокупном ваздушном простору БиХ планирано је за 5. децембар.