latinica  ћирилица
20/07/2019 |  16:22 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Пељешки мост витални ентитетски интерес због границе и Трговске горе

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је питање Пељешког моста витални ентитетски интерес због рјешавања других неријешених питања, укључујући границу Српске, односно БиХ са Хрватском и Србијом и проблема одлагања радиактивног отпада на Трговској гори код Новог Града.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- То је дефинисано и у усвојеним закључцима Парламента Српске након недавне посебне сједнице. Циљ је да се у будућности о томе свему направи одређени споразум са Хрватском - рекао је Мазалица.

Он наводи да лидер СДС-а Мирко Шаровић изјавама да Пељешки мост није витални интерес Српске и да су кључна питања граница са Хрватском код Костајнице и одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, показује да не схвата или не жели да схвати да се политички представници Републике Српске суштински боре против прегласавања у заједничким институцијама.

Он је поручио Шаровићу да градњу Пељешког моста доминантно финансира ЕУ, те да је Српска опредијељена за евроинтеграције.

- Дакле, стопирањем градње поменутог моста нарушава се перспектива када је ријеч о чланству у ЕУ и даље се компликују односи са сусједном Хрватском која је чланица Уније - рекао је Мазалица и подсјетио да је још бивши српски члан Предсједништва Небојша Радмановић утицао да се препројектује градња моста да би БиХ имала несметан приступ отвореном мору.

Он је поручио да је изградња моста на Сави у Градишци, која се доводи у везу са Пељешким мостом, посебно важна због, између осталог, прикључка на ауто-пут Београд-Загреб.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић рекао је да питање Пељешког моста није ствар од виталног интереса за Српску и да је то, можда, важно питање за Федерацију БиХ, додајући да је са Хрватском најважније ријешити проблем границе код Костајнице и одлагања нуклеарног отпада у Трговској гори.

Народна скупштина Српске потврдила је недавно двотрећинском већином изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак Предсједништва БиХ о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац.

Овај закључак донесен је на сједници Предсједништва БиХ прегласавањем српског члана Предсједништва.

Након одлуке Народне скупштине Српске, оспоравани закључак Предсједништва БиХ да се Хрватска позове да заустави градњу Пељешког моста док не буду ријешена сва отворена питања приступа БиХ отвореном мору, неће ступити на снагу.