latinica  ћирилица
20/07/2019 |  17:13 ⇒ 22:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз и Берлин позвали на ослобађање британског танкера

Француска и Њемачка затражиле су данас да буде ослобођен танкер са 23 члана посаде који је заустављен у Ормуском мореузу и упућен у иранску луку.

- Позивамо иранске власти да у што најкраћем року ослободе танкер и његову посаду, као и да поштују принцип слободне пловидбе у Заливу - саопштило је француско Министарство иностраних послова које је изразило забринутост и позвало на смањење тензија на том подручју.

Сличан позив иранским властима упутио је и МИП Њемаче, наводећи да је нова ескалација напетости "веома опасна" за то подручје.

Иранске власти су најпре синоћ саопштиле да је танкер заустављен због непоштовања међународних поморских правила. Налази се у луци Бандар Абас на југу Ирана.

Техеран је данас навео да је то реципрочна мјера због улоге Велике Британије у заустављању танкера са иранском нафтом код обале Гибралтара.

Заплијењени танкер са 23 члана посаде у власништву је Шведске, али је пловио под британском заставом.

Хант разговарао са Зарифом, изразио "екстремну разочараност"

Шеф британске дипломатије Џереми Хант изразио је "екстремну разочараност" у телефонском разговору с иранским колегом Мухамедом Џавадом Зарифом због заплијене британског танкера.

Зариф је пренио Ханту да је танкер прекршио поморска правила и да мора да прође предвиђени правни процес.

- Управо сам причао са Зарифом и изразио екстремну разочараност пошто ме је прошле суботе увјеравао да Иран жели да деескалира ситуацију, а понијели су се на супротан начин. Овдје су потребна дјела, а не ријечи ако хоћемо да нађемо излаз из овога. Британски бродови морају да буду заштићени и биће заштићени - твитовао је Хант.

Ројтерс преноси да је иранска агенција ИСНА објавила да је Зариф свом британском колеги поручио да танкер "Стена имперо" мора да прође правни процес зато што је прекршио поморска правила.

Форин офис је данас позвао на разговор иранског отправника послова у Лондону због заплијене танкера.