latinica  ћирилица
20/07/2019 |  18:42 ⇒ 21/07/2019 | 13:07 | Аутор: РТРС

Таревица: Сајам руралног стваралаштва

Удруживање пољопривредника један је од начина да мали произвођачи буду конкурентни на тржишту.

Примјер за то је Задруга из Тареваца у општини Модрича, која је и ове године по десети пут организовала Сајам руралног стваралаштва.

Шест задругара окупило је скоро 140 коопераната који узгајају, откупљују, прерађују и пласирају на тржиште производе од шљиве. Тако удружени, све што произведу, извезу у Холандију, а исто то ускоро би могли да продају у Турску. Само прошле године осушили су око 80 тона шљиве.

Директор Опште пољопривредне задруге Таревци Нахдет Сулејман каже да желе да остваре већу зараду тако што ће пласирати сушену шљиву, а још боља примања би остварили ако би прешли на органски узгиј

Удруживање пољопривредника добар је пут да и мали пољопривредни произвођачи буду конкурентни на тржишту.

Предсједник Задружног савеза Републике Српске Рајко Калуга истиче да произвођачи само организовано могу заједнички наступити и у производњи и на тржишту и наћи своје мјесто у новим тржишним условима привређивања.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Мирослав Бојић каже да се конкурентност не можемо мјерити само производњом жита, јер ту нисмо довољно конкурентни са земљама у окружењу и Европи, него управо кроз овакве мале производе који стварају додатну вриједност,

Осим у Таревцима, сличних примјера има и у другим мјесним заједницама на подручју Модриче.

Замјеник начелника општине Никола Савић рекао је да и у Милошевцу, Скугрићу, Врањаку и још неким мјестима постоје мале породичне фабрике које се баве разним дјелатностима, од пољопривреде до производње намјешатаја и слично.

На сајму руралног стваралаштва у Таревцима, међу више од 60 излагача, на стотине је домаћих производа - од производње чајева, приправљања биљних напитака, израде крема до џемова и сирупа. 

Овај сајам дио је манифестације Љето у Таревцима. Осим излагачког имао је и стручни дио, на којем су одржана разна предавања.