latinica  ћирилица
20/07/2019 |  19:17 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Требиње домаћин најбољим аматерским позориштима

Требиње ће, наредних седам дана, живјети фестивалски живот. Почиње 62. Фестивал фестивала, јединствена смотра најбољих аматерских позоришних остварења из региона.

Фестивал међународног карактера основан је педесетих година прошлог вијека, а најјужнији град Српске домаћин је по 39. пут.

Позоришна публика, у наредних седам фестивалских дана моћи ће да погледа седам најбоље оцијењених аматерских представа из шест бивших југословенских република. Фестивал, као олимп позоришног аматеризма, саставни је дио Требињског културног љета, и један је од стубова на којима почива културни календар Требиња.

Зоран Милошевић, начелник одјељења за друштвене дјелатности, каже да су сви досадашњи учесници веома задовољни што су имали прилику да се искажу на овом фестивалу.

Аматере умјетнике који су наступали стручно прате и савјетодавно и критички, најпризнатија позоришна редитељска имена. Селектовање је изостављено, с обзиром на то да учествују најуспјешнија позоришна остварења земаља региона.

Драмски писац и члан стручног жирија Жељко Хубач каже да позоришта које желе да дођу у Требиње, треба да буду  амбициозна, да улажу у продукцију.

Послије званичног подизања завјесе, на 62. смотриу аматерских позоришта, вечерас ће се требињској публици представити позориште из Високог. Слиједе позоришње трупе из Скопља, Св.Филипа и Јакова из Хрватске, Куле, Колашина, Црвенке и Требиња. На крају фестивала, стручни жири најуспјешнијим појединцима и позориштима додијелиће златне маске, као највредније фестивалске награде. У оквиру пратећег програма, предвиђене су изложбе, промоције књига и музичко-сценски перформанси на отвореном.