latinica  ћирилица
21/07/2019 |  08:23 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Косовска полиција ухапсила Србина на Јарињу

Горан Станишић, који је ухапшен на административном прелазу Јариње због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва, пребачен је у притворски центар у Приштину гдје ће бити саслушан пред надлежним тужиоцем, саопштено је из Специјалног тужилаштва Косова.

Према информацијама из тужилаштва, од суда ће бити затражено да Станишићу одреди једномјесечни притвор.

Из Специјалног тужилаштва Косова саопштено је да се Станишић сумњичи да је током сукоба на Косову и Метохији наводно убио више десетина цивила у општини Липљан.

Србин Горан Станишић ухапшен је на Јарињу под оптужбом за наводне ратне злочине, чиме је почела очекивана хајка на Србе на Косову и Метохији, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је навео да је је Станишић, према расположивим информацијама, ухапшен јуче у поподневним сатима пред супругом и сестром и одвезен за Приштину.

- Очигледна је намјера Приштине да се, због позива вођама терористичке ОВК за Хаг, направи својеврсна контратежа, зарад смиривања сопствене јавности, али и да би пред међународним институцијама и медијима поново покушали да стварају лажну слику о Србима као злочинцима - навео је Ђурић у писаној изјави.

Станишић је често долазио на КиМ, посљедњи пут прије мјесец дана, и до сада није имао никаквих проблема приликом преласка административних прелаза.

Ђурић је хапшење Станишића оцијенио као још један у низу примјера застрашивања Срба ради довршетка етничког чишћења јужне српске покрајине, а нарочито сјевера.

- Најоштрије осуђујемо хапшење Горана Станишића и активирање некаквих тајних спискова и лажних оптужница привремених приштинских институција и захтијевамо његово хитно пуштање на слободу - поручио је Ђурић.

Он је навео да су Канцеларија за Косово и Метохију и држава обезбиједили сву правну помоћ породици Станишић.

Станишић је расељено лице са Косова и Метохије, а од 1999. године живи у селу Међулужје код Младеновца, гдје живи и Богдан Митровић који је, према Ђурићевим ријечима, симбол хапшења на основу тајних оптужница Приштине и лажних свједочења косметских Албанаца.