latinica  ћирилица
21/07/2019 |  11:51 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Шукри Буја сутра пред Специјалним тужилаштвом

Један од команданата терористичке ОВК за регион Неродимље Шукри Буја отпутовао је у Хаг, гдје сутра треба да се појави пред Специјалним тужилаштвом у својству осумњиченог за ратне злочине над српским становништвом у општинама Штимље, Липљан и Урошевац.

Вијест да је некадашњи начелник општине Липљан отпутовао за Хаг објавила је његова кћерка на Фејсбук профилу, а пренијели су медији на албанском језику у Приштини.

Буја треба да се сутра изјасни у Специјалном тужилаштву у Хагу у својству осумњиченог за злочине које су припадници ОВК починили у региону Неродимља, зони у коју спадају општине Штимље, Липљан и Урошевац.

У изворима блиским истражитељима Специјалног суда, пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине над Србима, раније је речено Срни да се Буја доводи у везу и са убиством 14 српских жетелаца на њиви у Старом Грацку 23. јула 1999. године.

Буја се доводи у везу и са прогоном више стотина Срба из урбаног дијела Урошевца и села Неродимље, Крајиште, Велики и Мали Алаш, Слатина, Голеш, Помазатин, паљењем српских кућа и рушењем цркава, киднаповањем и убиством више десетина Срба и прогоном српског станвништва из општина које је покривала оперативна зона ОВК за регион Неродимље.

Позиви Сепцијалног суда у Хагу упућени су и бившем начелнику штаба ОВК Бислиму Зурапију, бившем команданту Оперативне зоне Дукађини Рамушу Харадинају, некадашњем припаднику ОВК Сокољу Башотију, као и бившем портпаролу ОВК Јакупу Краснићију.

Предсједник скупштине самопроглашеног Косова Кадри Весељи објавио је на свом Фејсбук профилу да то представља "ударац за његове другове, ОВК и њену борбу", да је увјерен да ће се вратити "невини и поносни", јер је "право било и остаје на њиховој страни", а да су они били на "правој страни историје".