latinica  ћирилица
21/07/2019 |  12:26 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Нови Град: Активности на задржавању младих

Нови Град једна је од локалних заједница у Републици Српској са све мањим бројем становника. Општинска управа предузима мјере да тај негативан тренд заустави.

У протеклој години у Новом Граду, када се упореде наталитет и морталитет, има 200 становника мање у односу на 2017. годину. Ако се томе дода и све већи број младих који одлазе "трбухом за крухом" онда не чуди што је Нови Град на другом мјесту у Српској по смањењу броја становника.

Начелник одјељења за друштвене дјелатности Боривоје Јапунџа каже да је у 2018. години на подручју општине рођено 157 беба или за шест мање у односу на протеклу годину. С тим да је умрло 356 становника.

- Оно што је проблематично да радно способно становништво одлази све више у западне земље - навео је он.

Душка Зорић мајка је једног дјетета. Иако су супруг и она незапослени, ипак истиче да економски моменат није разлог за одустајање од проширења породице.

У општинској управи имају конкретне мјере за побољшање наталитета. За те намјене у буџету је предвиђено 11 хиљада марака.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да ће општина дати стимулацију за вантјелесну оплодњу, тј. за четврту оплодњу. Навео је и да настоје да финансијски помогну активности које се тичу младих људи.

У Новом Граду очекују да ће и најављени план Владе Српске за стимулисање младих да остану у Републици Српској зауставити негативан тренд када је ријеч о популационој политици.