latinica  ћирилица
21/07/2019 |  13:30 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Шеранић у Фочи: Модернизација болнице тече добром динамиком

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је задовољство темпом радова у Универзитетској болници Фоча, у чију модернизацију Влада Српске улаже 16,3 милиона КМ.
Ален Шеранић у посјети Универзитетској болници Фоча - Фото: СРНА
Ален Шеранић у посјети Универзитетској болници ФочаФото: СРНА

Након обиласка радова, који су почели у мају, Шеранић је рекао да све иде добрим током.

- Суштина је да покушамо да болнице у Српској усмјеримо да имају, прије свега, јак поликлинички дио, обавезно ургентни блок и да кроз кадрове оспособимо једнодневну, дводневну, тродневну лапароскопску и ендоскопску хирургију - рекао је Шеранић.

Он каже да ће у Универзитетској болници, поред ових капацитета, у функцији бити и ангиосала, а поручена је и нова савремена опрема за радиолошку дијагностику, тако да ће, уз кадар који образује, омогућити квалитетну здравствену заштиту.

Шеранић је подсјетио да је Влада Српске донијела одлуку о модернизацији болнице у Зворнику, да је почела модернизација болнице у Градишци, те да се настављају радови на кардиохирургији у Унивезитетском центру у Бањалуци.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић истакао је да је ово највеће улагање у ову установу од њеног оснивања.

- Стартовали смо са поликлиничким дијелом, који ће грађевински бити завршен до краја августа, у септембру почиње опремање и очекујемо да ће у том мјесецу поликлиника кренути са радом - рекао је Марић.

Он је истакао да ће нова поликлиника имати више од 30 амбуланти - од хируршких, преко интернистичких, до свих одјељења, које ће бити распоређене у три нивоа.

Марић каже да потом слиједе радови на централном објекту Б и други, а настојаће да пројекат буде завршен у предвиђеном року од 12 мјесеци.

- Поликлиника ће добити комплетну опрему и пружаће услуге, не само нашим осигураницима, већ и пацијентима из Федерације БиХ који доста користе наше услуге. Све ће бити на једном мјесту - навео је Марић.

Радови су почели у мају, а предвиђена је реконструкција и доградња централног објекта Б и његово опремање, као и да се зграда некадашњег женског студентског дома претвори у модерну поликлинику.

Болница ће добити нове операционе сале, коронарну јединицу, комплетну радиолошку опрему са ангио салом и опрему за сва болничка одјељења.