latinica  ћирилица
21/07/2019 |  13:32 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Требиње: Вечерас представа скопског театра

Извођењем представе "Професионалац", театра Тотал из Високог, у Требињу је почела 62. смотра аматерских позоришта из региона – Фестивал фестивала.
Фестивал фестивала - Фото: РТРС
Фестивал фестивалаФото: РТРС

Учествују најуспјешније аматерске представе Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Сјеверне Македоније.

Сви јавни пројекти, уколико нису праћени културним дотицајима, нити су извјесни, нити много доносе, истакао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња и предсједник Савјета фестивала, током отварања овогодишњих позоришних дана.

Изложбама, промоцијама књига и музичко-сценским перформансима, као пратећим садржајима, овом фестивалу је дата нова нота културе.

- Фестивал фестивала јесте огледало онога што се дешава у драмском аматеризму региона, али је и прилика да видимо докле смо дошли и гдје се сви налазимо, кад су у питању основни смјерови, гдје су највећи изазови - истакао је Ћурић.

Гости овогодишњег фестивала су студенти Факултета умјетности из Приштине са сједиштем у Косовској Митровици, који ће изван такмичарског програма извести представу "Аудиција", по тексту Александра Галина.

Осим повезивања позоришних аматерских трупа, за студенте академија из пет држава региона, и ове године је организован мастер клас, својеврсна пракса у позоришту.

Театар из Скопља вечерас ће извести представу "Немам каде да се вратам". Смотра аматерских позоришта траје до 26. јула, када ће бити уручене главне фестивалске награде - златне маске.