latinica  ћирилица
21/07/2019 |  18:25 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

У Пелагићеву Гастро сусрети, а у Станарима Гастро фест

На Гастро сусретима у Пелагићеву излагачи су имали шта да покажу.

Штандови су били препуним домаћих специјалитета .

- Трпеза је веома богата. Представиле смо се са традиционалном кухињом и модерном кухињом - рекла је Љиљана Тадић предсједница Кола српских сестара "Света Петка" из Пелагићева.

Гастри сусрети постали су препознатљива туристичка али и пољопривредна манифестација цијеле Посавине. То су препознали како у општини тако и у Влади Српске.

- Сматрамо да ова манифестација треба у сусрет развоју туризма за подручје општине Пелагићево и мислим да ће то бити нека окосница за наредни период - истакао је Симо Стакић начелник општине Пелагићево.

Борис Шашалић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде додао је да се кроз рјешавање имовинских односа треба ријешити питање језера.

- То нам предстоји, а када је у питању пољопривредна производња издвојили смо значајна средства. У задњих пет година министарство је на рачуне произвођача уплатило око три  милиона марака - истакао је Пашалић.

Организатор Гастро сусрета је Туристичка организацја општине Пелагићево, а покровитељ Влада Републике Српске. Манифестацију је отворио министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић . 

У Станарима, најмлађој општини Српске, се кувало. Ловци увјерени да због дивљачи њихов котлић нема конкуренцију.

- Месо од дивљачи је главни кључ свега који даје праву арому што људи воле и што може да се осјети само код ловачког паприкаша - сматра Саша Дакић из Ловачког удружења "Срндаћ" из Станара.

Након јаког и калоричног котлића организму треба мало олакшати пробаву. Чај од ароније препорука је произвођача .

Осим кулинарског умијећа Гастро фест у Станарима прилика је и за промоцију домаћих производа.

- Показаће по трећи пут како се у Станарима ужива у дегустацији, прије свега наших домаћих производа - рекао је Денис Стевановић замјеник начелника општине Станари.

Организатор Гастро феста у Станарима била је Спортско- туристичка организација општине Станари.