latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:11 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Пријети ли ПДП-у раскол?

Посљедња сједница Народне скупштине Републике Српске показала је подијељеност опозиције, али и ПДП-а, чији су се посланици различито изјаснили о изјави српског члана Предсједништва БиХ, којом је оспорена одлука Предсједништва о Пељешачком мосту.

Посланик Драшко Станивуковић, који је гласао против, све је гласнији у захтјеву да Перица Бундало више не буде шеф Клуба посланика ове странке. За предсједника Бранислава Бореновића то је само међугенерацијски јаз. Пријети ли ПДП-у раскол?

Криза у Kлубу посланика ПДП-а. Драшко Станивуковић, Перицу Бундала, због подршке ставу о повреди виталног ентитетског интереса, више не признаје као шефа Клуба у парламенту Српске. На том мјесту види Јелену Тривић, која је, гласала исто као и Станивуковић.

- Ми смо опозициона странка, тако смо одлучили да будемо и не можемо да ставимо на чело клуба човјека који није за такав вид борбе. Сматрам да то треба бити ријешено прије сљедеће сједнице. Зато сам сазвао сједницу органа градског одбора, предсједништва, извршног одбора за уторак, да о томе ћемо да дискутујемо - рекао је Станивуковић.

О ситуацију у посланичком клубу изјасниће се органи странке, потврдио је лидер Бранислав Бореновић. Истиче да сви посланици имају подршку партије и да су на сједници имали пуну слободу, да се у складу са својим ставовима, изјасне о изјави српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Драшко Станивуковић има подршку партије да енергично дјелује и ради. И ми смо, за разлику од других партија, омогућили на посљедњој сједници Парламента, да посланици сами донесу одлуку како ће гласати, што је одраз једне врсте демократије, око питања око којих није било генералне сагласности унутар клуба посланика - истакао је Бореновић.

Потпредсједник странке Славиша Марковић истиче да нису тачне тврдње Драшка Станивуковића, да је ПДП подршком искључиво стао иза Додика. За нашу телевизију само је поручио да се неће оглашавати до сједнице Предсједништва странке, али је за поједине медије истакао да шефа клуба може да смијени само Главни одбор партије.

Исто то поручује и Перица Бундало, који се још током засједања оградио од ставова Тривићеве и Станивуковића.

- Ради истине морам рећи – неки наши посланици имају другачије ставове, али то је њихово лично мишљење, а не став клуба. Молим вас да то уважите - навео је Бундало и додао - Став руководства партије и већине чланова Клуба посланика ПДП-а је било да подржимо став српског члана Предсједништва. Двоје посланика је сматрало да треба да гласа другачије.